In 1 octombrie, credinciosii ortodocsi cinstesc Acoperamantul Maicii Domnului. Este sarbatoarea randuita de Biserica in amintirea unei minuni intamplate in biserica Maicii Domnului din cartierul Vlaherne din Constantinopol, pe timpul imparatului Leon inteleptul (886-911). Atunci Sfanta Fecioara s-a aratat, in toata marirea ei cereasca, Sfantului Andrei cel nebun pentru Hristos, ca ocrotitoare si mijlocitoare a crestinilor.
Sfantul Andrei cel nebun pentru Hristos se afla in biserica din cartierul Vlaherne, din Constantinopol, impreuna cu ucenicul sau, Sfantul Epifanie. In timpul privegherii a ridicat ochii deasupra norodului in biserica si a vazut-o pe Maica Domnului ca „tinea un omofor, adica un brau asa cum e omoforul la arhierei. Omoforul acesta stralucea mai mult decat soarele si il tinea deasupra poporului.Maica Domnului era inconjurata de toti ingerii cerului si de toti sfintii, cel mai aproape de dansa fiind Sfantul Ioan Botezatorul si Sfantul Ioan Evanghelistul”.
Marele duhovnic, parintele Cleopa Ilie relateaza ca in acel moment, Sfantul Andrei cel nebun pentru Hristos a auzit-o pe Maica Domnului zicand asa: „Imparate Ceresc, primeste pe tot omul care se roaga Tie si cheama numele meu intru ajutor, ca sa nu plece nimeni de la fata mea neajutorat si neascultat”.
In acea vreme, Constantinopolul era amenintat de primejdia unei invazii. Dupa aratarea Maicii Domnului, primejdia a fost indepartata, iar orasul a fost crutat de suferinta si de varsarea de sange. Biserica palatului din Vlaherne adapostea mai multe relicve ale Maicii Domnului – camasa, acoperamantul si parte a braului acesteia, care fusesera aduse din Tara Sfanta in secolul al V-lea.
Facand referire la aceasta sarbatoare, parintele arhimandrit Cleopa Ilie mai spunea: „Fratii mei, dupa Prea Sfanta si de viata facatoarea Treime, in ceruri, nu exista alta persoana, alta fata mai inalta pe scara duhovniceasca decat Maica Domnului. Asa ne invata Biserica lui Hristos si toti dumnezeiestii invatatori ai Bisericii. Deci, pentru ca Dumnezeu a inaltat pe Maica Domnului la atata slava si cinste vesnica, ca sa fie mai cinstita decat Heruvimii si mai slavita fara de asemanare decat Serafimii (Axionul Maicii Domnului), adica mai presus de toate cetele ingeresti cu slava, cu puterea si cu darul, sa stiti ca prin rugaciunile Prea Curatei Maici a lui Dumnezeu se tine lumea aceasta pana astazi”.
In traditia greaca, tin aceasta sarbatoare indeosebi calugarii din Sfantul Munte Athos. Din 1952, sarbatorirea ei se face in Grecia pe 28 octombrie, ca o sarbatoare nationala in care se aniverseaza respingerea atacului italian din 1940 asupra Greciei. Prin secolul al XII-lea, sarbatoarea a fost introdusa in Rusia, unde a capatat o mare popularitate, iar de aici a trecut si la romani.
Sursa: Camelia Tocaci