Vezi VIDEO
A treia zi de Pasti a adunat sute de credinciosi la manastirea Habra. Lacasul de cult are hramul Invierea Domnului si e o traditie ca, in a treia zi a marelui praznic, aici sa fie mare sarbatoare. Anul acesta, Sfanta Liturghie a fost oficiata de un sobor de preoti in fruntea caruia s-a aflat PS Iustin Sigheteanul, arhiereul vicar al Episcopiei Ortodoxe a Maramuresului si Satmarului.
O zi de sarbatoare speciala a fost astazi, 7 mai, la Manastirea Habra, acolo unde au venit in numar mare credinciosi din intregul judet. Oamenii n-au scapat prilejul de a se bucura de a treia zi de Pasti intr-un lacas de cult cu o vechime de peste 400 de ani.
“S-a creat o traditie sa ne intalnim a treia zi aici, in incinta sacra a acestui asezamant care are radacini adanci infipte in istoria acestui tinut. Sunt peste 400 de ani de cand a existat aici o manastire si care a sustinut unirea tuturor romanilor intr-o singura tara, pe vremea singurului cap neincoronat, dar domnitor si voievod, Mihai Viteazul, care a putut gandi si realiza unirea tuturor romanilor”, a precizat PS Iustin Sigheteanul, arhiereul vicar al Episcopiei Ortodoxe a Maramuresului si Satmarului.
Credinciosii prezenti la manastirea Habra au retrait emotia si bucuria duhovniceasca data de momentul deosebit de important al Invierii Domnului, participand cu evlavie la Sfanta Liturghie oficiata in cea de-a treia zi a marelui praznic.
“Pastele este sarbatoarea sarbatorii, praznicul praznicelor, plin de lumina cereasca si dumnezeiasca, lumina pe care Mantuitorul a adus-o prin Inviere lumii intregi. In primul rand s-a coborat la iad si a zdrobit portile iadului, incuietorile, lanturile care ferecau portile iadului si pe insusi fauritorul acestui loc de chin, pe diavol”, a mai punctat PS Iustin Sigheteanul.
Manastirea Habra a fost reinfiintata in anul 1990, iar in anul 1999, Patriarhia Romana si-a dat acceptul pentru infiintarea acesteia ca manastire de maici. Manastirea Habra poarta hramul Invierea Domnului, iar cel de-al doilea hram este cel al arhanghelilor Mihail si Gavril, in memoria lui Mihai Viteazul, care, in drumul sau spre Viena, a poposit cateva zile la manastire.
Sursa: Camelia Tocaci