Vezi VIDEO
Praznic imparatesc in 6 august atunci cand e cinstita Schimbarea la Fata a Domnului. E sarbatoarea care amintestea de minunea petrecuta pe muntele Tabor, unde Hristos isi descopera dumnezeirea Sa prin natura umana pe care si-a asumat-o. Pentru cei care tin Postul Adormirii Maicii Domnului, in aceasta zi e e dezlegare la peste. Data de 6 august este amintita in traditia populara ca fiind ziua ce marcheaza despartirea de vara si apropierea toamnei.
In fiecare an, la 6 august, se retraieste una dintre cele mai mari taine ale credintei crestine ce s-au descoperit in timpul vietii pamantesti a Mantuitorului Hristos, si anume Schimbarea la Fata, care a avut loc in Galileea, conform relatarilor Sfintilor evanghelisti, dar si a unui martor ocular prezent la eveniment, Apostolul Petru.
Ziua se refera la momentul in care Mantuitorul Iisus Hristos impreuna cu trei dintre ucenicii cei mai apropiati, Petru, Iacob si Ioan, a urcat pe muntele Tabor ca sa se roage. Urcatul pe munte al Domnului, alaturi de cei trei Apostoli ai Sai, Petru, Iacov si Ioan, este asociat usor cu urcatul lui Moise pe Muntele Sinai, unde a primit Legea si unde a dialogat cu Dumnezeu.
In timp ce Hristos se ruga, chipul Sau a inceput sa straluceasca foarte puternic, apostolii fiind invaluiti intr-un nor de lumina. La inceput, acestia se sperie, insa in cele din urma inteleg divinitatea lui Hristos, faptul ca acesta nu este doar un proroc al lui Dumnezeu, ci insusi Fiul lui Dumnezeu.
Marele duhovnic Constantin Galeriu spune ca acest moment, al Schimbarii la Fata, „ca orice act al Evangheliei, are o unicitate. In Schimbarea la Fata ne este data o arvuna a învierii noastre, o pregustare de aici, din viata si veacul de acum, a tainei Imparatiei. Aceasta este însemnatatea ei, a acestei mari descoperiri dumnezeiesti”.
Parintele Constantin Galeriu a mai subliniat ca “schimbarea la fata si noua ne este data, sa o traim. Si cum? Ascultand cuvantul. Crezand si ascultand, cuvantul prinde radacina în tine. Si iei putin parte, ucigand în tine tot ce e stricacios si puturos în lume. Pentru ca stralucirea Schimbarii la Fata e numai lumina, numai iubire divina si numai buna mireasma…”.
Sarbatoarea Schimbarii la Fata a Domnului dateaza de la inceputul sec. al IV-lea, cand Sfanta Imparateasa Elena zideste o biserica pe Muntele Tabor.
In traditia populara, ziua de 6 august e asimilata cu data la care frunzele incep sa se ingalbeneasca, temperaturile scad, pleaca pasarile migratoare, iar toamna isi face, incet, simtita prezenta.
Sursa: Camelia Tocaci