Anul acesta, sărbătoarea Rusaliilor cade în ziua de 23 iunie, care este și ziua de naștere a Întâistătătorului Eparhiei noastre, Preasfințitul Părinte Episcop Iustin, împlinind 63 de ani de viață.
La ceas aniversar, Preasfinția Sa, în Duminica Pogorârii Sfântului Duh, va sluji împreună cu Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul în spațiul de sus al Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” din Baia Mare. La final vor fi sfințite spicele de grâu care vor fi oferite credincioșilor.
Preasfințitul Părinte Iustin s-a născut la data de 23 iunie 1961 în comuna Rozavlea, din părinţi creştini ortodocşi, Ştefan şi Maria Hodea, fiind cel de-al patrulea copil al familiei.
A urmat primele opt clase la Şcoala Generală „Octavian Goga” din localitate, iar în anul 1976, la vârsta de paisprezece ani, a intrat în obștea Mănăstirii „Sfânta Ana” Rohia, ca frate, fiind primit de părintele arhimandrit Serafim Man. A urmat treapta întâi de Liceu în satul natal, petrecând vacanţele în Mănăstire.
În anul 1979 a fost transferat, cu aprobarea Înaltpreasfințitul Părinte Teofil Herineanu, la Seminarul Teologic Ortodox din Cluj-Napoca pe care l-a absolvit în anul 1983.
În anul 1983 a fost hirotonit diacon, iar apoi preot, pe seama Mănăstirii Rohia. A fost tuns în monahism în anul 1985 avându-l naş de călugărie pe PS Justinian Maramureșanul primind numele „Iustin”, având ca ocrotitor ceresc pe Sfântul Iustin Martirul și Filosoful.
În anul 1988 s-a înscris la Institutul Teologic Universitar Sibiu pe care l-a absolvit în anul 1992, obținând titlul de licențiat în teologie, cu lucrarea „Mănăstirea – parte constitutivă a Bisericii, focar de spiritualitate și trăire duhovnicească”, sub îndrumarea Părintelui Arhid. Prof. Univ. Dr. Ioan Floca, la Catedra de Drept Bisericesc. Tot în 1988, Înaltpreasfințitul Teofil Herineanu îi încredințează conducerea provizorie a mănăstirii.
La data de 24 mai 1989, conducerea Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Vadului, Feleacului și Clujului l-a numit stareț al Mănăstirii „Sfânta Ana” Rohia. Sub cârmuirea părintelui stareț Iustin Hodea, obștea mănăstirii a ajuns în scurt timp la 30 de viețuitori.
În 1990 a devenit protosinghel, iar la data de 15 august 1993, la propunerea PS Justinian, Sfântul Sinod al BOR aprobă ridicarea sa la rangul de arhimandrit.
În 22 martie 1994, Sfântul Sinod al BOR aprobă alegerea sa în postul de Arhiereu vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureşului şi Sătmarului cu titlul de „Sigheteanul”, iar la data de 17 aprilie 1994 a avut loc la Mănăstirea „Sfânta Ana” hirotonia în arhiereu, oficiată de către IPS Antonie Plămădeală, IPS Bartolomeu al Clujului şi PS Justinian al Maramureşului şi Sătmarului, PS Andrei Andreicuț, PS Calinic Argatu, PS Ioan Mihălțan și PS Emilian Birdaș.
În anul 2006 a fost admis la doctorat, în cadrul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Facultatea de Teologie Ortodoxă, Catedra de Studii biblice, avându-l ca îndrumător științific pe Pr. Prof. Univ. Dr. Stelian Tofană. Titlul de Doctor în Teologie l-a obținut la data de 25 noiembrie 2011, când a susținut, în ședință publică, teza de doctorat cu titlul: „Personalitatea Sfântului Ioan Botezătorul între mărturie și mesianism iudaic, în descrierea Evangheliilor și a literaturii necreștine”, lucrare ce a fost publicată la Editura Mega, Cluj-Napoca în anul 2013.
Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a ales, prin vot secret, pe Preasfinţitul Părinte Iustin în demnitatea de Episcop al Maramureşului şi Sătmarului în şedinţa de lucru din ziua de 16 decembrie 2016. Întronizarea a avut loc în data de 27 decembrie 2016, la Baia Mare, fiind cel de-al 30-lea Episcop al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului, în cei peste 600 de ani de existență ai Eparhiei noastre.
Vânzare! Mini aparatul de aer condiționat portabil răcește, hidratează și reîmprospătează. Silențios și portabil, poate fi dus la serviciu sau la plajă, răcește perfect și rapid camera. Preț foarte frumos —> use.my/arctrum