Vezi VIDEO
Inainte sa va decideti sa aplicati pentru un loc de munca in strainatate trebuie sa fiti cu bagare de seama. In judetul Maramures exista doar trei firme acreditate care sa intermedieze contracte de munca in alta tara. Si nu putine au fost cazurile in care maramuresenii au fost amagiti cu mirajul strainatatii.
Cel mai important aspect, atunci cand va decideti sa apelati la serviciile unei societati comerciale care efectueaza selectia si plasarea pe piata de munca in strainatate, este sa va adresati Inspectoratului Teritorial de Munca pentru a obtine referinte despre firma ofertanta.
“De asemenea, este important sa evite agentiile de recrutare care cer bani inainte de angajare si sa nu isi ofere nimanui actele de identitate nici inainte de a parasi tara, nici dupa ce au ajuns la destinatia promisa”, a declarat Florina Metes, purtator de cuvant al Inspectoratului de Politie al judetului Maramures.
Inspectoratul Teritorial de Munca Maramures prezinta pe site-ul institutiei lista societatilor comerciale inregistrate ca avand domeniu de activitate plasarea fortei de munca in strainatate.
“Trebuie sa stie ca exista o lege specifica care ii protejeaza pe toti romanii care doresc sa lucreze in strainatate, legea 156/2000. Este republicata si este in vigoare. Aceasta lege prevede anumite obligatii pentru firmele care fac mediere, deplasarea fortei de munca in strainatate si acestea au cateva obligatii foarte stricte in sensul ca ele trebuie sa aiba o baza de date, trebuie sa fie organizati, sa aiba personal, sa indeplineasca cateva conditii de organizare si functionare. Dupa care, in interiorul contractului pe care le fac cu diferiti angajatori din strainatate, ele trebuie sa faca dovada, sa aiba o baza de date cu aceste contracte, sa respecte anumite conditii din interiorul contractului. Legea prevede cel putin 14 conditii in interiorul contractelor care trebuie sa fie foarte specifice”, a declarat Dragos Nacuta, inspector sef al Inspectoratului Teritorial de Munca Maramures.
In Maramures exista trei societati comerciale autorizate care se ocupa cu plasarea fortei de munca in strainatate, doar una dintre ele declarandu-si activitatea pe prima perioada a acestui an.
“Noi am avut actiuni in anii trecuti cu politia in incercarea de a limita acest fenomen pentru ca au fost de-a lungul anilor, de la aderarea in Uniunea Europeana, foarte multi romani care au dorit sa plece in strainatate si bineinteles ca anumite aspecte au scapat si cetatenilor si salariatilor uneori si chiar si firmelor de mediere”, a mai adaugat Dragos Nacuta.
In acest moment, in Parlamentul Romaniei exista o initiativa de modificare a legii care prevede munca in strainatate. Aceasta norma, odata intrata in vigoare, va fi mult mai precisa si se va ajunge aproape imposibil ca o firma care mediaza contracte pe piata muncii din strainatate sa nu aiba oferte ferme si sa ofere contracte sigure. Dupa publicarea legii, practic se va inchide orice portita prin care persoanele care doresc sa lucreze in strainatate sa fie inselate.
Sursa: Simona Vasiac