Schimbarile climatice ameninta sa ucida pana la o treime din speciile de plante si animale pana la sfarsitul acestui secol, in cazul in care nu vor fi luate masuri urgente pentru protectia ecosistemului din ce in ce mai fragil al Terrei, au avertizat din nou oamenii de stiinta, cu ocazia unui summit despre viata salbatica ce se incheie vineri, 3 octombrie.
”Majoritatea predictiilor despre viitorul biosferei sunt mai mult decat sumbre. Exista insa speranta pentru ca nu este inca prea tarziu sa actionam”, a declarat Jean Brennan, cercetator in cadrul organizatiei Defenders of Wildlife si co-laureat in 2007 al Premiului Nobel pentru Pace, pentru munca depusa de ea in cadrul Grupului interguvernamental de experti in evolutia climei (Intergovernmental Panel on Climate Change – IPCC).
Summit-ul de trei zile, organizat de Florida Fish and Wildlife Conservation Commission, i-a adus impreuna pe cativa dintre cei mai importanti cercetatori in domeniul schimbarilor climatice din lume, alaturi de experti in viata salbatica.
Expertii participanti la summit au reamintit ca multe specii de plante si animale traiesc in habitate cu temperaturi specifice. O schimbare de temperatura de doar cateva grade poate duce la disparitia acestor specii sau poate provoca mari migratii spre alte zone, afectand fauna si flora din acestea.
”Speciile migreaza in cautarea climatului ideal pentru ele”, a mai sustinut Jean Brennan, adaugand ca acestea incearca cu disperare sa migreze pe vechi coridoare naturale ce sunt blocate in prezent de obstacole create de om (baraje, autostrazi, asezari, zone despadurite etc). Jean Brennan a sustinut ca este nevoie ca aceste cai naturale de migratie spre nord, spre zonele cu temperaturi mai scazute, sa fie deschise pentru a asigura supravietuirea acestor specii.
Pe masura ce temperatura pe Terra va creste, habitate intregi se vor schimba radical sub actiunea conditiilor meteorologice extreme, incendii si inundatii, epidemii si invazii ale unor specii care migreaza din alte zone unde propriile habitate au fost la randul lor distruse, avertizeaza si Virginia Burkett, cercetator la U.S. Geological Survey si la randul ei, co-laureat al Premiului Nobel pentru Pace 2007.
Sursa: Agerpres
În Regatul Maramureșului există o triplă alianță! Este clar! Totul este negociat și împărțit! S-au aruncat zarurile și noua ordine...
Citeste mai mult