Vezi VIDEO
La 40 de zile de la Craciun, atunci cand crestinii sarbatoresc Intampinarea Domnului, batranii din satele maramuresene tin, de sute de ani, Stretenia sau Ziua Ursului. Este momentul in care tainele naturii se dezvaluie, iar oamenii pot sa prezica daca iarna va mai dura sau daca in curand vor rasari ghioceii. Conform traditiei, in 2 februarie, Martinul cel Mare iese din barlog. Daca este soare, ursul isi priveste umbra pe zapada si se retrage speriat in barlog, semn ca iarna va mai tine sase saptamani. Din contra, daca este frig si ceata, ursul nu-si vede umbra si isi darama barlogul prevestind apropierea primaverii.
Previziunile meteorologice ale batranelor din Maramures nu au dat niciodata gres in Ziua Ursului. In Tautii Magheraus, nu este an in care femeile in varsta sa nu se adune, de sarbatoarea Intampinarii Domnului, la cea mai inteleapta dintre ele, pentru a afla cum va fi vremea. Semnele naturii se revela in Ziua cu Lumina, iar oamenii pot sa prevada, dupa turturii de la streasina sau dupa comportamentul animalelor, daca gerul va ma tine mult sau daca se va incalzi zilele urmatoare.
“Sa va spui uarice. Cum ii astazi, in Ziua cu Lumina – asa spuneau batranii – daca vine vulpea, care sta cam pe langa Somes, de afla gheata o sparge, de nu, o face. No, stii ce insamna asta? Ca daca ii gerul mare, cum ii amu, iarna a face bine si, incet, incet, s-a duce. Da’ daca nu-i gheata astazi si vine vulpea si afla vreme moale, atunci ii bai, ca atunci a hi iarna grea de acuma inainte”, povesteste o localnica din Tautii Magheraus.
Insa batranii spun ca in data de 2 februarie, de Stretenie, vremea se poate prezice mai ales dupa comportamentul ursului, de unde si demunirea de Ziua Ursului.
“Ursu’ toamna se baga in barlog si in Ziua cu Lumina iese. Daca ii cald si soare, sa baga inapoi, ca isi vede umbra. Atuncea, iarna a hi lunga si, pana la Blagovestenie, in Martisor, cand sa dezbumba vremea, nu mai iesa de acolo. Si numa’ de acolo incolo sa prevede vreme buna”, a spus o alta batrana din Tautii Magheraus.
Cum astazi a fost ceata si ger, femeile din Tauti prezic o iarna scurta si un an bun, cu recolte bogate.
“S-a dezprimavara ase cum trebe, ase cum sa vede in sfanta zi de astazi, si atunci oamenii or putea mere la lucru, campu’ s-a deschide si n-a mai hi atata frig sa distruga recolta. Tare bucuroase suntem, dupa cum sa vede, om avea un an bogat”, a incheiat o alta localnica din Tautii Magheraus.
Traditia mai spune ca, daca in ziua Intampinarii Domnului sloii de ghetata de la stresinile caselor sunt mari, va fi un an prosper.
Sursa: Ioana Osan