Predoiu a ales cel mai controversat candidat să conducă Ministerul Public: activista Scutea, de la umbra lui Kovesi şi partenera SRI, la OUG 13, a fost nominalizată Procuror General, scrie Ziardecluj.ro.
Ministrul Cătălin Predoiu a anunțat, marți, că Gabriela Scutea este propunerea pentru ocuparea funcției de procuror general al României. Propunerea va merge la CSM pentru aviz consultativ. Aceasta este de departe cea mai controversată candidată pentru conducerea Ministerului Public, având în palmares mai multe fapte de „glorie”.
Considerată eminenţa cenușie din spatele mișcărilor activiste ale procurorilor, alături de Alexandra Lăncrăjan. Gabriela Scutea este cel mai titrat procuror în ceea ce priveşte candidaturile. Din punct de vedere profesional, lucrurile stau puțin diferit.
Fostul ministru al Justiției Monica Macovei a propus, în februarie 2007, numirea procurorului Gabriela Scutea în funcția de adjunct al procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, după ce, în urmă cu opt luni, picase examenul de grad profesional, notează luju.ro. Scutea abia a reușit să obțină media generală 6,58 și notă 2,85 la verificarea cunoștințelor despre jurisprudența Curții Europene a Drepturilor Omului și jurisprudența Curții de Justiție a Comunităților Europene.
În 2009, Scutea a semnat protocolul SRI-PÎCCJ declarat neconstituţional în 2018. În ciuda numelor menţionate în document, protocolul nu este semnat de Tiberiu Niţu. În locul acestuia, protocolul a fost semnat de Gabriela Scutea, adjunct al procurorului general. Scutea e a semnat, în locul Laurei Codruţa Kovesi, şi nota de fundamentare pentru achiziţia licenţelor Microsoft pentru Parchetul General.
După perioada petrecută la Parchetul General (2006-2013) ca adjunct al lui Kovesi, Gabriela Scutea a fost, în perioada 2013-2016, înalt reprezentant al Ministerului Justiţiei pentru relația cu Comisia Europeană pe aspectele referitoare la îndeplinirea condiționalităților stabilite în cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV) privind reforma sistemului judiciar şi lupta anticorupţie. Din această poziţie a ajuns, în ianuarie 2016, adjuncta Ralucăi Prună la Ministerul Justiţiei. În prezent activează la Parchetul Curţii de Apel Braşov.
Continuarea AICI
Oare SRI nu este o institutie a statului roman? De ce va deranjeaza ca se implica in siguranta natiinala? De ce va deranjeaza ca prin protocolul incheiat cu DNA s a aflat adevarul despre politicieni? Am inteles, vreti ca adevarul sa ramana ascuns. Sunteti in slujba lui Tariceanu, cel corupt.