Traian Băsescu a avansat ideea descentralizării administrative atât în şedinţa de deschidere a Adunării Generale a Asociaţiei Municipiilor din România, cât şi la întâlnirea pe care a avut-o cu primarii şi şefii instituţiilor deconcentrate din Maramureş.
”Avem o Românie agăţată în sistemul administrativ de dinainte de ‘89”
“De fapt statul Român din punct de vedere administrativ e foarte puţin evoluat faţă de 1989. Nu e aproape nici o deosebire între modul cum lucra înainte şi cum lucrează acum. (…) Avem de-a face cu o inversare a democraţiei. Cei numiţi iau decizii pentru cei aleşi”, a declarat preşedintele.
Acesta le-a spus zecilor de primari şi viceprimari de muncipii, dar şi aleşilor maramureşeni, că nu mai crede în statul centralizat de pe vremea când era primar al capitalei şi că e jignitor ca unui ales local să îi fie închisă uşa în nas de către un director de instituţie. “Administraţia locală e sufocată de instituţiile descentralizate ale ministerelor, care nu lucrează pentru comunitate, ci pentru ministere.”
Descentralizarea e un obiectiv strategic şi trebuie făcută urgent
Traian Băsescu crede că foarte multe din problemele comunităţilor locale vor fi rezolvate odată cu descentralizarea administrativă. El spune că acest pas trebuie făcut în primul rând în sistemul de educaţie şi în cel al sănătăţii, în sensul de a acorda consiliilor locale posibilitatea să numească şi să destituie directorii de şcoli sau spitale în funcţie de performanţele avute.
“Nu e normal ca o primărie să dea bani pentru aceste instituţii şi să nu poată cere nimic în schimb. Factorul esenţial – implicarea comunităţilor locale în decizie – e omis. (…) Am venit aici pentru că mi s-a părut că suntem într-un moment de cumpănă. Romania a ajuns din punct de vedere al administraţiei în faţa alternativei: vrea să rămână un stat cu performanţă scăzută, atunci nu schimbă nimic; vrea să fie un stat modern, în folosul cetăţenilor, atunci descentralizarea trebuie să se producă imediat. (…) Eu cred că nu mai merge fără descentralizare. Acesta e un obiectiv strategic. Nu mai trebuie ca la Bucureşti să se decidă totul.”
Consens între preşedinte şi premier
Preşedintele a anunţat că la finele săptămânii trecute a avut o discuţie extrem de serioasă cu premierul Călin Popescu Tăriceanu pe această temă.” Pot să spun că prim-ministrul susţine fără rezerve acest demers. Problema pare să fie în acest stadiu la ministere”, a explicat Băsescu.
Acesta crede că primii paşi în direcţia pe care o doreşte vor fi făcuţi foarte curând şi că la finele acestui an va putea fi gândit un buget care “să reflecte descentralizarea”, administraţiile locale necesitând o altă modalitate de distribuţie a fondurilor în momentul în care vor avea putere de decizie.
2007 trebuie să găsească administraţia locală restructurată
Cei care spun că trebuie să aşteptăm integrarea în UE pentru a face acest pas greşesc, a mai spus preşedintele. ”Cred că procesul descentralizării accelerate în aceste luni rămase până la integrare e o soluţie care să pregătească toate comunităţile locale pentru ceea ce urmează după 1 ianuarie 2007”. El a precizat că roadele descentralizării se vor vedea mai târziu, dar că ”e un proces pe care, dacă nu îl vom face, România va deveni o ţară hiperbirocrată şi ineficientă în a rezolva problemele comunităţii”.
În opinia preşedintelui, anul 2007 va fi unul dificil, în care administraţia va trebui să se reajusteze. ”Suntem în faţa opţiunii rapide – dacă vrem să guvernăm pentru comunităţi sau guvernăm doar de dragul de a guverna”, a afirmat el precizând că argumentele celor care spun că descentralizarea va creşte gradul de corupţie nu stau în picioare.
Preşedintele Băsescu a promis ca la finele lunii septembrie să aibă o întâlnire cu reprezentanţii asociaţiei municipiilor, dar şi cu cei ai comunelor din România pentru a discuta asupra strategiei de descentralizarea a administraţiei. El a punctat că trebuie făcută o diferenţă între oraşe, care vor avea resursele financiare să se autosusţină, şi comunităţile mici, care au nevoie de sprijin de la judeţ ca să deruleze proiecte locale.
Sursa: Larisa Tivadar