Autoritatile maramuresene i-au atentionat si pe reprezentantii Primariei Baia Mare sa incheie contracte de salubrizare cu toti localnicii si agentii economici din cartierul Firiza, pentru ca acestia sa nu mai arunce mizeriile in lac, de unde curge apa la robinetele baimarenilor.
Prefectul judetului Maramures, Gyongyike Bondi se declara total impotriva practicarii turismului in preajma lacului de acumulare Stramtori Firiza, care constituie sursa de alimentare cu apa potabila a populatiei din orasul Baia Mare.
Ea spune ca exista suficiente locuri de agrement pentru care maramuresenii pot opta. Mai in gluma, mai in serios, Gyongyike Bondi a dat si solutia extrema pentru ca in zona sa nu mai mearga turistii: imprejmuirea cu sarma ghimpata a locului si chiar aducerea unor animale de la gradina zoologica, pentru ca cetatenii sa nu mai fie tentati vreodata sa calce in acel spatiu.
”Eu nu sunt de acord cu nici un fel de turism in zona lacului, chiar daca e vorba despre turism controlat. Avem rauri destule, unde lumea poate merge sa se relaxeze. Mogosa e un loc potrivit pentru agrement. Ar trebui ca anumite zone sa fie interzise pentru practicarea turismului, inclusiv zona lacului Stramtori Firiza. Daca e un loc frumos, iar cetatenii sunt tentati sa mearga acolo, haideti sa facem sa nu mai fie frumos, sa punem sarma ghimpata, sa aducem lei, ursi”.
Consilierii baimareni sunt acuzati ca se tem sa nu piarda voturi
De altfel, pana in 1990, in zona a fost interzis pescuitul si scaldatul, asa ca nu ar fi o noutate ca turistii sa nu mai aiba acces in preajma lacului. Consiliul Local Baia Mare chiar a luat o hotarare de intrzicere a scaldatului in lac in urma cu aproximativ 7-8 ani, dar nu a aplicat-o niciodata.
Prefectul Gyongyike Bondi se indoieste ca o astfel de hotarare va fi pusa in practica, deoarece ar insemna ca actualii consilieri sa isi puna lumea in cap si sa piarda o multime de voturi de la electorat. ”Era bine daca o astfel de hotarare ar fi fost adoptata la inceputul lui 2006 si nu se pierdea nici un vot.”
Pe de alta parte, Gyongyike Bondi i-a atentionat pe reprezentantii Primariei Baia Mare sa nu tolereze la infinit refuzul localnicilor de a Firiza de a incheia contracte de salubrizare. In cazul in care cetatenii vor arunca in continuare mizeria in apele lacului, prefectul i-a sfatuit pe angajatii din primarie sa treaca la sanctiuni, pentru ca a fost timp suficient din ianuarie 2006 sa dea atentionari.
Corpul de control al prefectului va fi trimis pe capul celor din Firiza
Pentru a fi sigura de reusita acestei actiuni, prefecta a declarat ca va trimite Corpul de Control al Prefecturii sa verifice contractele de salubrizare incheiate cu cetatenii din Firiza.
”Corpul de Control al Prefectului ar trebui sa-i verifice pe inspectorii din Primarie pentru a vedea cum isi fac datoria pe linia salubrizarii. Voi dispune controale pentru a vedea numarul populatiei, numarul caselor, numarul contractelor decsalubrizare incheiate, de cate a fost cu vidanjul in zona Firiza, cum se face colectarea gunoiului, de cate ori merge Drusal sa colecteze deseurile. Nu ma intereseaza aspectul politic, vreau ca orasul sa castige apa curata”, a spus Bondi.
Totodata, autoritatile judetene au atras atentia ca localnicii din Firiza trebuie sa constientizeze ca au aceleasi obligatii ca orice alt locuitor al municipiului, avand in vedere ca locuiesc intr-un cartier al Baii Mari.
”Badea Ioan trebuie sa inteleaga ca nu mai este badea Ioan, ci domnu’ Ioan, deoarece sta intr-un cartier al orasului Baia Mare si are aceleasi obligatii ca si orice alt locuitor din municipiu”, a concluzionat prefectul.
Sursa: Camelia Tocaci