In satele din Maramures aproape ca nu e casa la care sa nu se produca horinca. E o traditie de peste 300 de ani. Sunt gospodari care isi fac tuica in sura, in cazane proprii, in timp ce altii apeleaza la palinciile mai mari. In ciuda numarului foarte ridicat de instalatii de productie, la capitolul autorizatii situatia e dramatica! Pana acum, nu a fost depus niciun dosar pentru obtinerea documentatiei necesare functionarii conform normativelor europene.
“In acest moment avem inregistrate in evidente 571 de cazane, cu 359 de detinatori. In urma controalelor au fost sigilate 444 pentru care nu existau autorizatii si nici nu au fost facute demersurile de inregistrare”, a aratat Elena Lenghel, sefa serviciului de autorizari din cadrul directiei de finante Maramures. Ea a spus ca imediat dupa modificarea Codului fiscal, care a impus noi reguli la producerea si comercializarea alcoolului, numarul palinciilor a scazut brusc in evidentele oficiale, taranii dorind sa evite plata accizelor.
Taranii maramureseni au plecat cu jalba la guvern
Unii dintre palincarii maramureseni sunt atat de suparati ca nu mai sunt lasati sa produca dupa bunul plac incat ameninta ca vor taia prunii si merii si vor pune lemnele pe foc. Ei le-au spus, joi, reprezentantilor prefecturii ca horinca de Maramures va ajunge curand ”pe cale de disparitie” in situatia in care se mentin accizele si conditiile dure de comercializare pentru acest gen de produs.
De altfel, recent, o delegatie din Maramures s-a infatisat la ministerul agriculturii cu un memoriu adresat guvernantilor. In document erau trecute toate nemultumirile producatorilor, care spun ca activitatea le e subminata de accizele foarte mari. Ei au solicitat reducerea taxelor cu pana la 20 de procente si, totodata, usurarea conditiilor pentru obtinerea autorizatiilor.
“Asa nu se poate merge inainte.”,“O sa moara taranii ca am intrat in UE.”, au vociferat cativa dintre palincarii prezenti la discutii. Ei au aratat ca au nevoie de minim 10 kilograme de fructe ca sa obtina un litru curat de palinca si ca platesc aceleasi taxe ca si cei care fabrica alcool din cereale si care au nevoie de un kiogram de materie bruta pentru un litru de votca.
“UE nu subventioneaza tuica babei din Borsa”
Cativa dintre membrii Asociatiei Palincarilor din Maramures au reusit sa ii scoata din pepeni pe sefii de la prefectura pentru ca au cerut ca “batranii sa isi poata vinde tuica in sat, pentru o nunta sau o inmormantare”, dar si in crasme sau in piata, la fel cum se intampla pana acum.
Prefectul Gyongyike Bondi si subprefectul Stefan Gonczi le-au taiat orice elan pentru ca au anuntat ca nu vor face niciun demers ca sa vada “tuica vanduta la pet sau cu galeata in Maramures”.
“UE nu subventioneaza tuica babei din Borsa. Trebuie sa intelegem odata pentru totdeauna ca trebuie sa ne schimbam atitudinea. Taranul nu le va face pe toate ca si pana acum. Unii vor cultiva, altii vor produce si altii vor imbutelia. Asa se face in mod normal. Exista un tip de productie proprie, care nu se subventioneaza si o alta suplimentara, care intra intr-un circuit controlat la sange si pentru care se pot obtine subventii”, a aratat Stefan Gonczi.
La randul ei, Gyongyike Bondi a aratat se vor face demersuri la Bucuresti pentru ridicarea accizei si rezolvarea celorlalte probleme, dar ca nu se va sustine sub nicio forma ideea ca “baba din Borsa sa vanda la birt sau la nunta”. Prefectul a subliniat totodata ca se va insista la centru pentru inregistrarea in termen cat mai scurt a marcii “Palinca de Maramures” pentru producatorii din judet. Odata facut acest pas va exista si posibilitatea obtinerii unor subventii europene pentru fabricarea de tuica, produs considerat traditional.
Sursa: Larisa rivadar