Situatia e foarte delicata, pentru ca medicii de familie au inceput sa actioneze in instanta autoritatile care nu au acceptat vanzarea cabinetelor comunale. Pe de alta parte, primarii sustin ca pretul la care sunt obligati de lege sa cedeze spatiile medicale sunt foarte mici si ca nu le convine o asemenea tranzactie.
Problema cabinetelor medicale ar fi trebuit rezolvata pana pe15 august anul acesta, dar subprefectul Stefan Gonczi spune ca un sfert din primarii blocheaza respectarea actului normativ. “Conform legii existau doua variante. Acolo unde medicii de familie doreau sa isi pastreze statutul de concesionari, raportul dintre medici si autoritatile locale continuau la fel ca si pana acum, insa acolo unde medicii doreau sa cumpere spatiile, consiliile locale trebuiau sa asigure conditiile legale pentru vanzarea acestor cabinete medicale.”
Subprefectul a subliniat si el ca “prefectura, acolo unde nu exista intelegere din partea autoritatilor locale, va face actiuni in instanta pentru a determina respectarea legii”. El sustine ca intarzierea vanzarii ii pune pe medici in imposibilitatea de a moderniza cabinetele medicale in care lucreaza.
“Sunt necesare investitii de circa un miliard de lei pentru ca fiecare cabinet sa fie aliniat la normele europene. Medicii care apeleaza la banci trebuie sa indeplineasca o serie de conditii care, de regula, nu pot fi satisfacute, dar, daca ar detine cabinetele, ar putea avea o garantie pentru returnarea imprumutului. In caz contrar, modernizarea ar reveni in sarcina consiliilor locale.”
Unul din cazurile care le da mari batai de cap reprezentantilor prefecturii e cel din comuna Farcasa, unde consiliul local se opune vehement vanzarii cabinetelor medicale si unde va avea loc luna aceasta un referendum pentru a se vedea daca oamenii vor ca tranzactia sa fie facuta.
“Pe 26 noiembrie va avea loc referendumul. Hotararea a fost luata la ultima sedinta de consiliu local. Nu avem nimic cu cei trei medici care vor sa cumpere, dar consilierii au votat in unanimitate ca nu vor sa vanda. Asa s-a decis sa consultam populatia. Daca ei vor, a doua zi vom face toate formele si dam cabinetele”, a declarat pentru eMaramures.ro viceprimarul comunei, Floare Muresan.
Demersurile pentru referendum au fost deja facute. S-a format un birou electoral, iar localnicii vor fi chemati la vot la fel ca la alegeri. Va fi nevoie de o prezenta mai mare de 50% pentru ca rezultatele sa poata fi luate in considerare. Reprezentantii prefecturii sunt de parere, totusi, ca ar trebui sa se astepte pronuntarea instantei in acest caz si sa nu se apeleze la un referendum care ar putea fi contestat.
De altfel, prefectul Bondi a fost foarte ferm in momentul in care a abordat subiectul cabinetelor medicale. Ea a declarat ca, daca primariile nu vor sa le vanda, iar pana in 1 ianuarie anul viitor nu vor fi dotate la standarde europene, se va dispune inchiderea lor. “Nu e vorba de o amenintare, ci de o problema pe care trebuie sa o rezolvam”, a subliniat reprezentantul guvernului in teritoriu.
Sursa: Larisa Tivadar