Vezi VIDEO
Doua zile de foc au avut de trecut in aceasta saptamana elevii din clasele a VIII-a si a XII-a de la unitatile de invatamant din Maramures. Scolarii si-au demonstrat cunostintele acumulate pentru examenele nationale, prin doua simulari sustinute marti, 23 aprilie, respectiv astazi, 25 aprilie. Proba care le-a dat cele mai mari batai de cap elevilor a fost limba romana, insa unii adolescenti s-au poticnit si la cateva probleme cuprinse in subiectele de la matematica.
Simularea de astazi a inceput la ora 9.00. Conditiile de evaluare au fost aceleasi ca si in timpul examenelor nationale, pentru ca elevii sa se acomodeze cu rigurozitatea testelor pe care le vor avea de trecut in aceasta vara. Simularea de la clasa a VIII-a s-a incheiat la ora 11.00, iar dupa aceea, elevii s-au intors la programul normal de la clasa. Cei mai multi au marturisit ca subiectul de la matematica a avut o dificultate medie, insa anumite exercitii le-au dat batai de cap.
„Nu a fost prea greu subiectul, chiar a avut o dificultate medie. Cred ca subiectul trei, ultima problema a fost cea mai grea, pentru ca mie mi se pare putin mai dificila geometria cateodata. Sper sa iau cam nota 8”, a spus un elev din clasa a VIII-a, Mihai Ventel.
„Subiectul mi s-a parut destul de usor, dar si interesant, deoarece a avut probleme care necesitau mai multa atentie decat calcul. Sper sa obtin nota 10”, a precizat un alt elev din clasa a VIII-a, Andrei Chisca, olimpic national la matematica.
„A fost destul de usor, am intampinat dificultati la partea a III-a, dar in rest, cu atentie, am rezolvat tot. Simularea de marti a avut mai multe dificultati dupa parerea mea, dar am rezolvat-o cu bine, a fost ok”, a aratat o eleva din clasa a VIII-a, Emima Damaris Birle.
Profesorii de specialitate au aratat ca simularea de astazi a fost un bun reper pentru ceea ce va urma la evaluarile din vara. In opinia acestora, subiectele au avut o dificultate medie.
„Subiectul de la simularea de astazi a fost in regula, dificultatea in jur de 8, deci comparabil cu ceea ce s-a dat in anii anteriori la examenul de evaluare nationala. Pentru noi, este un reper si e pe calapodul a ceea ce am facut pana acum”, a explicat Andrei Bretan, profesor de matematica la scoala „Nicolae Iorga”.
Pentru clasele a XII-a, simularea s-a incheiat la ora 12.00. Desi subiectele la matematica nu au fost foarte usoare, liceenii s-au declarat multumiti de aceasta experienta, pentru ca i-a introdus in atmosfera examenului de bacalaureat.
„A fost destul de greu, deoarece au fost multe etape din exercitii in care nu am reusit sa invat. Subiectul a fost destul de usor la prima parte, dar la a treia parte deja a fost foarte greu de atins. A fost o simulare reusita, pentru ca am reusit sa ne adaptam pentru bacalaureat”, a marturisit un elev din clasa a XII-a, Mihai Bonat.
„A fost ca la bacalaureat si mi se pare un prilej ca sa ne obisnuim cu atmosfera ce va urma. La matematica ma astept sa iau minim 7, sa zicem, dar la romana cred ca putin mai mica, din cauza subiectului trei, unde nimeni nu se astepta sa pice poezie”, a precizat o alta eleva, Madalina Gover.
Elevii din clasele a VIII-a au sustinut marti, 23 aprilie, simularea la limba romana, iar astazi, 25 aprilie, la matematica. Liceenii din clasele a XII-a au trecut prin aceleasi probe, insa cei de la profilul umanist au fost examinati la istorie in locul matematicii. Simularea a fost sustinuta in toata tara, insa fiecare Inspectorat Scolar Judetean a organizat separat desfasurarea acesteia, dar si elaborarea subiectelor. Rezultatele obtinute de elevi la simulare vor fi aflate in urmatoarele zile. In urma unei decizii luate la nivel judetean, acestea vor fi trecute in cataloage la rubrica teza.
Sursa: Gabriela Kuhajda