Perioada Triodului din anul bisericesc incepe in 9 februarie. Numita si perioada prepascala, Triodul, „este o perioada speciala de pregatire, de pocainta pentru intampinarea celei mai mari sarbatori crestine, Invierea Domnului”. Perioada Triodului este cuprinsa intre Duminica Vamesului si fariseului si Duminica Pastilor. Zilele de miercuri si vineri din prima saptamana a Triodului sunt zile cu harti, in care nu se posteste.
Triodul e o perioada din anul liturgic bizantin care incepe cu trei saptamani inainte de intrarea in Postul Mare, respectiv in Duminica Vamesului si Fariseului. Numele acestei perioade vine de la faptul ca in acest timp se canta doar trei ode poetice la utrenie, in loc de noua, cate se canta peste an. Cele trei ode poetice sunt inlocuite, potrivit tipicelor, insa mai putin in practica, cu sase cantari biblice.
Perioada Triodului include patru duminici de pregatire pentru Postul Sfintelor Pasti (Duminica Vamesului si a Fariseului, Duminica Fiului Risipitor, Duminica Infricosatei Judecati- numita si Duminica lasatului sec de carne si Duminica Izgonirii lui Adam din Rai, numita si Duminica iertarii sau Duminica lasatului sec de branza) si sapte saptamani, respectiv sase duminici din Postul Mare (Duminica Ortodoxiei, Duminica Sfantului Grigorie Palama, Duminica Sfintei Cruci, Duminica Sfantului Ioan Scararul, Duminica Sfintei Maria Egipteanca si Duminica Floriilor).
Duminicile de intrare in Triod au cateva caracteristici liturgice, dintre care cele mai insemnate sunt troparele si condacele proprii, apoi polieleul cuprinzand Psalmul 137: „La raul Babilonului”, precum si troparul „Iata mirele”, la utrenie si vecernie.
Sursa: Camelia Tocaci