Vezi VIDEO
De o lectie dura au avut parte mai multi elevi si studenti din Baia Mare, care tocmai de 1 iunie au fost invitati la sediul Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca Maramures (AJOFM), unde azi s-a organizat Ziua Portilor Deschise. Tinerii au fost consiliati de angajatii de la Somaj, care le-au spus care sunt meseriile cautate pe piata fortei de munca, dar si pasii ce trebuie urmati pentru gasirea unui loc de munca. Putini au fost cei care au dorit sa infrunte realitatea in fata, tinand cont ca in evidentele AJOFM figureaza peste 1.000 de someri de pana la 25 de ani, reprezentand 13% din total.
Oficialii din Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca Maramures au explicat absenta tinerilor de la actiune prin faptul ca putini se gandesc ca dupa absolvire sa isi gaseasca un loc de munca in tara, fiind dezamagiti de salariile mici, de programul prelungit, dar si de faptul ca nu se gasesc posturi vacante pe specializarile lor. Intentia reprezentantilor institutiei a fost buna insa, pentru ca acestia si-au propus ca generatia actuala de absolventi sa nu ajunga peste doua-trei luni sa ingroase randul somerilor maramureseni, cum s-a intamplat anul trecut, imediat dupa festivitatile de absolvire.
“Este foarte important sa incerce sa se plieze pe ceea ce se cere pe piata fortei de munca pentru a nu deveni someri in viitor, sa incercam sa prevenim acest impact al somajului”, a declarat directorul executiv al AJOFM Maramures, Oana Osanu.
Pana si tinerii prezenti la Ziua Portilor Deschise de la AJOFM s-au declarat pesimisti in privinta posibilitatilor de a se angaja, dupa incheierea studiilor. Ofertele firmelor locale nu le-au starnit interesul, mai ales ca tinerii asteapta salarii de peste 1.000 – 1.200 de lei.
“Nu stiu! Vedem daca o sa avem locuri de munca, dar la noi in tara nu prea sunt. Mai degraba, dincolo, mai sigur asa. Voi merge dincolo, la maica-mea”, a spus unul dintre participanti, Samir Cirt, elev in clasa a XI-a la un liceu din Baia Mare.
Au fost si elevi care au recunoscut ca pe unii comoditatea si traiul bun de acasa ii determina sa nu isi caute de lucru. „Unii zic ca da, altii nu. Depinde cat de priceput esti, daca esti indemanatic si te pricepi la jobul respectiv, da. Poate ca era in care traim e prea comoda pentru tineri si nu au atata interes sa lucreze si cred ca e mult prea usor si nu-si dau interesul. Daca ar vrea, ar putea sa faca ceva”, a spus un alt participant, Andrei Zaharie.
La angajarea tinerilor, patronilor li se acorda subventii lunare intre 500 si 750 de lei, in functie de nivelul de studii urmat. De asemenea pentru cei care incadreaza in munca un elev sau student pe timpul vacantei de vara, se acorda o subventie de 250 de lei, lunar. In Maramures, 1.017 tineri pana in 25 de ani sunt someri din totalul de 7.757, iar 232 au iesit din plata dupa ce le-a expirat perioada de 6 luni cat se acorda indemnizatii.
Sursa: Camelia Tocaci