În perioada 06-07 octombrie, la sediul Inspectoratului de Jandarmi Județean „Pintea Viteazul” Maramureș se desfășoară o serie de activități de pregătire teoretică și practică comună corespondente Calendarului de implementare al proiectului ,,Creșterea capacității de cooperare transfrontalieră”.
În cadrul ,,Programului Operațional Comun România-Ucraina 2014-2020”, Inspectoratul de Jandarmi Județean „Pintea Viteazul” Maramureș – în calitate de lider beneficiar a semnat la data de 21.11.2019 un Contract de Grant în valoare totală de 111.111 EUR (533.332,80 lei) cu Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei – în calitate de Autoritate de Management, pentru finanţarea proiectului cu titlul ,,Creșterea capacității de cooperare transfrontalieră,, Cod EMS-ENI 2SOFT/4.3/126.
Perioada de implementare a acestui proiect este de 18 luni şi are ca partener de proiect Unitatea 1241 Ivano-Frankivsk din cadrul Gărzii Naţionale Ucrainene.
Obiectivul general al proiectului este creșterea nivelului de încredere a cetățenilor din zona transfrontalieră în Jandarmeria Română și Garda Națională Ucraineană prin creșterea eficienței, mobilității și cooperării între aceste structuri.
Obiective specifice:
1. Consolidarea capacității instituționale și tehnice de asigurare, menținere și restabilire a ordinii publice în zona transfrontalieră.
2. Creșterea cooperării dintre structurile de ordine publică ale partenerilor pentru a realiza o abordare unitară a evenimentelor cu impact transfrontalier.
3. Creșterea prezenței structurilor partenere și reducerea timpului pentru intervenție în regiunea transfrontalieră.
Pentru atingerea obiectivelor au fost achiziţionate în cadrul şi din bugetul proiectului, de către Inspectoratul de Jandarmi Județean „Pintea Viteazul” Maramureș: 2 autovehicule 4×4 și urmează să mai fie achiziționate 3 dispozitive cu vedere pe timp de noapte, respectiv de către Unitatea 1241 Ivano-Frankivsk: 1 ATV, 1 snowmobil, 2 dispozitive de vedere termice, 1 dispozitiv de vedere nocturnă şi 3 arme cu tranchilizant.
Totodată, în cadrul proiectului mai este planificată o sesiune de pregătire comună teoretică şi practică în regiunea Ivano-Frankinvsk. Unul din indicatorii de rezultat la finalul proiectului este un manual trilingv (română, ucraineană, engleză) de proceduri în domeniul ordinii publice.
Activităţile din cadrul proiectului vor avea un puternic impact transfrontalier cu relevanţă pentru zona de de graniţă şi vor reflecta interesul ambelor ţări.
Pentru detalii cu privire la proiect puteți contacta managerul de proiect – Tălpășan Ioan, tel. 0741028939 sau e-mail: ioan.talpasan@jandarmeriamaramures.ro.