Noul an scolar se apropie cu pasi repezi, insa nu toate unitatile de invatamant din judetul Maramures au fost pregatite astfel incat sa le ofere elevilor conditii corespunzatoare de studiu. Lipsa apei potabile, a grupurilor sanitare si chiar mobilierul degradat sunt cateva dintre neregulile constatate de inspectorii sanitari in controalele efectuate recent. Situatia este una ingrijoratoare la fel ca in ceilalti ani, in principal in mediul rural, insa nici in orase lucrurile nu stau mai bine.
Reprezentantii Inspectiei Sanitare de Stat Maramures au prezentat azi, 27 august, in cadrul sedintei Colegiului Prefectural situatia in care se afla unitatile de invatamant cu cateva saptamani inainte de inceperea noului an scolar.
Inspectorii sanitari au constatat ca, in ciuda faptului ca anual se aloca bani pentru reabilitarea scolilor, problemele nu au fost rezolvate in foarte multe unitati scolare, in principal din mediul rural. Inca mai sunt scoli unde apa potabila lipseste, iar grupurile sanitare sunt improprii sau inexistente. Nici la capitolul mobilier situatia nu este una mai buna, pentru ca au fost gasite banci si scaune vechi si rupte.
”In cadrul controalelor s-a urmarit daca sunt asigurate conditiile sanitare care duc la prevenirea riscului de imbolnavire a elevilor”, a aratat inspectorul sef al Inspectiei Sanitare, Cristina Cucu. Ea a precizat ca neregulile constatate se observa in primul rand la sate, insa probleme sunt si in unele orase. Astfel, in municipiul Sighetu Marmatiei mai putin de jumatate dintre unitatile de invatamant au fost autorizate, iar in Borsa doar una din 43 de unitati scolare este autorizata. In Baia Mare sunt, de asemenea, sase gradinite care nu au fost autorizate.
Inspectorii sanitari au sanctionat si 40 de directori pentru neregulile constatate, insa au recunoscut ca amenzile nu rezolva cu nimic problemele din scoli. Si prefectul judetului Maramures, Gyongyike Bondi le-a atras atentia directorilor si inspectorilor scolari sa fie ”in alerta” si in nici intr-un caz sa nu isi petreaca timpul in birouri in aceasta perioada, ci in mijlocul lucrarilor pentru a supraveghea atent modul in care se lucreaza.
”Nu este posibil ca in unele scoli sa nu existe un plan de conformare pentru ca atunci inseamna ca nu ii intereseaza. Trebuie sa fie asigurate conditiile sanitare, pentru a nu se repeta cazul de la Ardusat, acolo din cauza nerespectarii conditiilor igienico-sanitare a izbucnit un focar de hepatita A. Directorii si inspectorii scolari sa nu stea in birouri, ci pe santier, sa-si vada de treaba pentru ca anul scolar sa inceapa fara probleme. Dupa data de 15 septembrie voi convoca o sedinta pentru a vedea cum stau lucrurile in scoli”, a spus prefectul de Maramures.
Pe de alta parte, s-a constatat ca intre datele furnizate de Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) Maramures cu privire la numarul scolilor autorizate si datele prezentate de Inspectia Sanitara de Stat exista o neconcordanta. Inspectorii sanitari spun ca diferenta a aparut din cauza ca ISJ a luat in calcul doar unitatile de invatamant cu personalitate juridica.
”Probabil ca Inspectoratul Scolar Judetean a numarat doar unitatile cu personalitate juridica. In acest moment pot sa spun ca 63 % dintre scolile cu personalitate juridica sunt autorizate. De asemenea 50% dintre scolile arondate sunt autorizate si doar 6 % dintre unitatile de invatamant cu elevi putini, asa zisele posturi sunt autorizate”, a subliniat Cristina Cuc. Cert este ca in 23 de comune maramuresene nicio scoala nu este autorizata. Printre acestea se numara comunele Baiut, Barsana, Bistra, Budesti, Moisei, Sapanta, RonadeSus, Rona de Jos si Grosi.
Sursa: Camelia Tocaci
În Regatul Maramureșului există o triplă alianță! Este clar! Totul este negociat și împărțit! S-au aruncat zarurile și noua ordine...
Citeste mai mult