Fortele armate chineze au primit ordinul de a-si spori capacitatea de lupta in 2013, potrivit mass-media chineze, in contextul tensiunilor iscate in jurul insulelor Senkaku, in relatia cu Japonia, tensiuni incepute in septembrie 2012, relateaza AFP
In 2013, „Armata Populara de Eliberare (APE) si politia armata populara (forte antirevolta, utilizate in reprimarea rebeliunilor interne) ar trebui sa se concentreze asupra dezvoltarii capacitatii de lupta si de a castiga o batalie”, potrivit unui articol publicat in editia externa a Cotidianului Poporului.
Directiva a fost sistata de statul major al APE in cadrul programului de antrenamant al fortelor armate pentru 2013, potrivit articolului aparut pe Internet in pagina unei publicatii apropiate armatei.
Aceasta publicatie nu face referire la disputa teritoriala din jurul insulelor din Marea Chinei de Est, denumite Diaoyu de China si Senkaku de Japonia, care sunt controlate de Tokyo, dar revendicate fervent de Beijing, dupa ce guvernul japonez le-a cumparat de la o familie in vara anului 2012.
Cele doua tari au trimis in ultimele saptamani avioane de lupta in zona, insa armatele celor doua tari nu au fost implicate, pana la acest moment, in lupta deschisa.
La sfarsitul lui 2011, presedintele chinez Hu Jintao a cerut marinei chineze sa fie gata de lupta si de urmarire, in scopul de a proteja securitatea nationala.
Incepand cu anul 2000, bugetul militar al Chinei a cunoscut o crestere de aproximativ 10% pe an, ceea ce a constrans Statele Unite sa se reorienteze in vederea instalarii de trupe americane in Asia.
In pofida eforturilor sustinute ale Beijingului in dezvoltarea tehnologiilor de rachete si inaugurarea primului port-avion in 2012, APE ramane, din punct de vedere tehnologic, mult in urma Statelor Unite.
Sursa: Mediafax