Detinutii din Penitenciarul de Maxima Siguranta Baia Mare vor putea vota la alegerile prezidentiale si la referendumul national, prin intermediul urnei speciale. Acestia isi vor putea exercita dreptul de vot in baza actului de identitate. In ceea ce priveste persoanele netransportabile din motive de boala sau invaliditate, acestea au obligatia sa depuna pana cel tarziu cu o zi inainte de data de 22 noiembrie o cerere scrisa la biroul sectiei de votare unde este arondata, la care sa ataseze dovezi medicale.
Persoanele retinute in baza unui mandat de arestare preventiva si persoanele care executa o pedeapsa privata de libertate, dar care nu si-au pierdut drepturile electorale, pot sa voteze in ziua alegerilor prezidentiale si la referendumul national din 22 noiembrie, prin intermediul urnei speciale. Cererile pentru exercitarea dreptului de vot se fac in scris, cel mai tarziu cu doua zile inaintea datei de 22 noiembrie.
Directorul Penitenciarului de Maxima Siguranta Baia Mare si comisarul sef al Inspectoratului Judetean al Politiei Maramures, Ioan Isac, au obligatia sa aduca la cunostinta persoanelor aflate in aceasta situatie modul in care isi pot exercita dreptul electoral. Sefii celor doua institutii sunt cei care vor depune cererile la biroul electoral al sectiei de votare in a carei raza teritoriala se afla penitenciarul sau arestul preventiv, pana cel tarziu cu o zi inainte de 22 noiembrie.
Totodata in ziua alegerilor, echipa biroului electoral al sectiei de votare care se va deplasa cu urna speciala va avea acces in spatiul special amenajat pentru exercitarea dreptului de vot. Detinutii si cei aflati in arest preventiv vor putea vota in baza actului de identitate.
„Persoanele detinute in baza unui mandat de arestare preventiva si persoanele care executa o pedeapsa privat de libertate pot vota numai in baza unui act de identitate. Aceste dispozitii ale Biroului Electoral Central se aplica atat la primul tur de scrutin pentru alegerea Presedintelui Romaniei si referendumul national, cat si la al doilea tur de scrutin din data de 6 decembrie pentru alegerea Presedintelui Romaniei”, a precizat purtatorul de cuvant al Prefecturii Maramures, Dan Buca.
In ceea ce-i priveste pe alegatorii netransportabili din motive de boala sau invaliditate, acestia au obligatia sa ceara in scris urna speciala printr-o solicitare depusa la sectia de votare unde sunt arondati. Cererea scrisa trebuie depusa pana in 21 noiembrie, inainte cu o zi de data alegerilor prezidentiale. Aceasta va fi insotita de copii xerox ale actelor medicale sau alte acte oficiale din care sa rezulte ca persoanele sunt netransportabile.
In baza cererii scrise, Presedintele biroului sectiei de votare aproba deplasarea unei echipe, formata din cel putin 2 membri ai biroului electoral, cu urna speciala si materialele necesare votarii. In raza unei sectii de votare se utilizeaza o singura urna speciala, iar membrii biroului se pot deplasa cu urna speciala numai in raza teritoriala arondata sectiei de votare respective.
Cetatenii cu drept de vot care in ziua desfasurarii procesului electoral se afla in alta localitate decat cea de domiciliu vor vota numai la sectiile de votare speciale. La aceste sectii nu vor exista urne de vot speciale.
Sursa: Camelia Tocaci