Regele Carl Gustaf al Suediei va inmana miercuri Premiile Nobel laureatilor in cinci domenii din acest an – zece barbati si o femeie – intr-o ceremonie ce va avea loc in cursul dupa amiezii la Stockholm, in prezenta a peste 1.500 de persoane.
Regele Suediei va inmana premiile pentru Medicina, Fizica, Chimie, Literatura si Economie, in timp ce distinctia pentru Pace va fi remisa cateva ore mai devreme la Oslo, asa cum a hotarat Alfred Nobel, care a creat aceste premii ca ultima dorinta a sa, pentru a recunoaste progresele „cele mai benefice pentru umanitate”, relateaza agentia EFE.
Cele mai prestigioase premii din lume in domenii ale stiintei recunosc in acest an descoperirea „GPS-ului intern”, care face posibila orientarea in spatiu, inventia diodelor care emit lumina albastra si dezvoltarea microscopiei fluorescente.
Laureatii din acest an pentru aceste descoperiri sunt americanul John O’Keefe si cuplul norvegian May-Britt Moser si Edvard I. Moser (Medicina), niponii Isamu Akasaki si Hiroshi Amano si americanul de origine nipona Shuji Nakamura (Fizica), biofizicianul german de origine romana Stefan W. Hell si americanii Eric Betzig si William E. Moerner (Chimie).
In domeniul Economiei, premiul a fost castigat de francezul Jean Tirole, care a clarificat modul in care intelegem si reglementam industriile dominate de cateva mari firme.
Laureatii Premiului Nobel pentru Pace pentru 2014 sunt pakistaneza Malala Yousafzai, adolescenta militanta pentru educatie, care a fost impuscata in cap de talibani in 2012 pentru ca a sustinut drepturile fetelor la educatie, si indianul Kailash Satyarthi, militant pentru drepturile omului.
Ceremonia de la Stockholm va fi urmata de un dineu de gala la care participa familia regala, membri ai guvernului si peste 1.000 de invitati.
La Oslo, premiul va fi inmanat de presedintele Comitetului Norvegian pentru Nobel, in prezenta regelui Harald al V-lea al Norvegiei.
Ceremonia oficiala de inmanare a Premiilor Nobel se desfasoara anual la 10 decembrie, ziua in care se comemoreaza moartea fondatorului premiului, Alfred Nobel (1833-1896), inventatorul dinamitei.
Premiul Nobel consta intr-o diploma, o medalie si un cec in valoare de aproape 900.000 de euro.
Medaliile pentru Fizica, Chimie, Medicina si Literatura au fost create de sculptorul si gravorul suedez Erik Lindberg, iar medalia care insoteste Nobelul pentru Pace este creatia sculptorului norvegian Gustav Vigeland. Medalia care insoteste premiul Nobel pentru Economie, denumit oficial „The Sveriges Riksbank Prize in Economic Sciences in Memory of Alfred Nobel”, a fost conceputa de sculptorul suedez Gunvor Svensson-Lundqvist.
Medaliile aferente premiilor Nobel pentru Fizica, Chimie, Medicina si Literatura sunt identice pe fata: prezinta un portret al lui Alfred Nobel si anii intre care a trait marele om de stiinta suedez, 1833-1896. Portretul lui Alfred Nobel apare si pe medalia care insoteste Premiul Nobel pentru Pace, precum si pe cea pentru Economie, insa aceste doua medalii au un design usor diferit.
Imaginea de pe spatele medaliilor difera in functie de institutia care acorda acest premiu.
Medaliile Nobel sunt lucrate manual din aur verde de 18 carate (aliaj de aur, argint, cupru si zinc), placat cu aur de 24 de carate.
In ceea ce priveste diplomele care atesta un premiu Nobel, fiecare este in sine o opera de arta, conceputa de artisti si caligrafi suedezi si norvegieni, conform site-ului oficial Nobelprize.org. Designul artistic al diplomelor variaza de-a lungul anilor, dar textul a urmat mereu acelasi model in limbile suedeza si, respectiv, norvegiana. Diplomele „suedeze” contin in mare acelasi text, in care este precizat numele laureatului sau al laureatilor, la care se adauga un pasaj in care se mentioneaza motivul acordarii respectivului premiu. De cealalta parte, diplomele „norvegiene” nu au inclus niciodata un astfel de pasaj.
Recompensa financiara care insoteste Premiul Nobel este in valoare de 8 milioane de coroane suedeze (aproximativ 900.000 de euro). La 27 noiembrie 1895, cu un an inainte de moartea sa, Alfred Nobel a semnat faimosul testament care sta la baza Premiilor Nobel. El a stipulat in document ca peste 31 de milioane de coroane suedeze (echivalentul a 1,7 miliarde de coroane suedeze in prezent) trebuie sa faca parte dintr-un fond care sa fie investit in titluri de valoare sigure.
Sursa foto: Agerpres
Sursa: Agerpres