Ambulanta Samaritanus din Targu Mures si Asociatia Nationala a Surzilor din Romania filiala Mures au prezentat marti proiectul-pilot ‘SOS SURDO MUTI’, in baza caruia a fost pus la punct un sistem de comunicare si de avertizare in timp real, care poate da posibilitatea persoanelor cu deficiente de auz si de vorbire sa solicite ajutor de urgenta, prin mesaje predefinite.
Seful Ambulantei Samaritanus Targu Mures, Varga Zsigmond, a declarat marti, intr-o conferinta de presa, ca aplicatia a fost dezvoltata pentru smartphone-uri si cuprinde trei mesaje predefinite, pe patru sectiuni: SOS Medical, SOS Ordine Publica, SOS Pompieri si SOS Martor accident rutier si ca prin acestea surdo-mutii din judetul Mures — peste 400 la numar — au acces la apelul de urgenta.
‘Mesajele predefinite sunt specifice fiecarei situatii de urgenta, contin informatii vitale pentru sanatatea utilizatorului cat si locatia acestuia. Problema tehnica pe care o rezolva aplicatia este aceea de a permite persoanelor cu deficiente de auz si de vorbire, apelul direct si personal, prin mesaje generice predefinite catre un dispecerat, daca acestea se afla intr-o situatie de urgenta’, a aratat Varga.
Acesta a spus ca printr-o sponsorizare a Vodafone Romania, Asociatia Surdo-Mutilor Mures a primit pana acum 15 smartephone-uri si abonamente sociale, urmand ca in perioada urmatoare sa mai ofere si alte aparate, pe care a fost instalata o aplicatie dezvoltata de Ambulanta Samaritanus Targu Mures, care se incadreaza in standardul Total Conversation — Sign, Type and Speak.
Astfel, in momentul in care persoana apeleaza unul dintre cele patru butoane de panica, in dispeceratul Ambulantei Samaritanus apare numele apelantului, afectiunile medicale de care acesta sufera — dat fiind faptul ca dosarul medical al abonatului figureaza in baza de date, cu semnatura medicului de familie — si semnalul GPS care indica cu o precizie de 1 metru locul in care se afla acesta.
In momentul in care un surdo mut apeleaza SOS Medical, in dispeceratul Samaritanus apare un text predefinit ‘Sunt surdo-mut, am nevoie de ajutor medical, sufar de … (se precizeaza afectiunile abonatului), am alergii la aceste medicamente (se indica medicamentele), locatia mea o vedeti pe harta transmisa’.
‘Noi avem protocol cu STS pentru a transmite catre 112 aceste informatii’, a precizat acesta.
Varga a subliniat ca in ciuda solicitarilor venite de la Asociatiile de Surzilor din toata tara, care numara circa 21.000 de persoane, de extindere la nivel national a acestei aplicatii, nici Ministerul Sanatatii, nici cel al Muncii nu au dorit sa se implice si fiecare cerere depusa in acest sens a primit raspunsuri negative.
Membrii Asociatiei Surzilor din Romania au aratat, in cadrul conferintei de presa, ca aplicatia dezvoltata de Samaritanus este de mare ajutor pentru ei, intrucat in Targu Mures, Sighisoara si Reghin, unde sunt grupe numeroase de surzi, acestia nu au avut pana acum niciun ajutor in caz de necesitate.
‘Fara ajutor pentru noi este foarte, foarte greu. Acum avem o posibilitate extraordinara pentru noi, a fost foarte greu pentru noi si este pur si simplu o salvare. Ii multumim domnului Varga ca a luptat pentru noi’, au afirmat membrii Asociatiei Surzilor.
Purtatorul de cuvant al Ambulantei Samaritanus, Costin Gavaza, a aratat ca in toate tarile europene exista problema accesului surdo-mutilor la apelul de urgenta si ca in momentul de fata nu exista o modalitate ca aceasta categorie de persoane sa poata accesa serviciile de urgenta.
Sursa foto: Agerpres
Sursa: Agerpres