O echipa de cercetatori americani a reusit in premiera mondiala sa obtina celule stem embrionare din clonarea unor celule umane adulte, celulele obtinute pastrand informatia ADN specifica donatorului, un progres important in domeniul medicinei regenerative, domeniu de la care se asteapta tratarea unor patologii considerate in prezent incurabile, conform AFP.
Medicii isi pun mari sperante in acest procedeu de clonare care, in timp, poate duce la inlocuirea unor organe bolnave cu organe sanatoase perfect compatibile, oferind solutii pentru vindecarea unor tipuri de cancer, a cecitatii sau a maladiei Alzheimer.
In cadrul acestui studiu cercetatorii au folosit aceeasi tehnica ce a fost dezvoltata de Dr. Shoukhrat Mitalipov, primul cercetator care a reusit in 2013 sa obtina celule stem embrionare umane din celule ale pielii, prin clonare. In acest caz insa, procedura a fost realizata folosindu-se informatia ADN a unui nou-nascut de 8 luni. In noul studiu cercetatorii au reusit sa obtina acest lucru pornind de la celule ale unor persoane mature.
Celulele stem embrionare sunt pluripotente, fiind singurele celulele capabile sa se specializeze in orice alt tip de celule din alcatuirea organismului (cardiace, hepatice, pulmonare etc) si se pot multiplica fara limite.
Acest studiu, publicat in ultimul numar al revistei americane Cell Stem Cell, a fost realizat in California cu participarea a doi voluntari, unul de 35 si unul de 75 de ani, de o echipa condusa de Dr. Robert Lanza, din cadrul Advanced Cell Technology.
Cercetatorii au folosit nucleii celulelor pielii prelevate de la cei doi voluntari pe care i-au transferat in ovocite umane obtinute de la donatoare, din care au fost extrasi, in prealabil, nucleii. In urma acestei proceduri ovocitele au generat embrioni primitivi. Din acestia au fost obtinute celule stem embrionare cu informatia ADN similara celei a donatorilor. Acest proces nu a fost insa deloc usor. Din 39 de incercari, cercetatorii au reusit o singura data sa obtina celule stem compatibile celor doi subiecti donatori.
Pana in prezent nu se reusise clonarea de celule adulte pentru a obtine celule stem embrionare, conform cercetatorilor americani. Aceasta abordare prezinta importantul avantaj de ordin moral de a nu folosi embrioni umani creati in laborator pentru recoltarea de celule stem, procedura in urma careia embrionii sunt distrusi.
Sursa: Agerpres