Sefii serviciilor deconcentrate ale ministerelor vor fi numiti in baza unui proiect de management si a unui contract care va cuprinde indicatorii de performanta pe care trebuie sa-i indeplineasca in exercitarea functiei, a decis guvernul printr-o ordonanta care a intrat in vigoare inca din 22 aprilie si care isi va produce efectele pana la sfarsitul saptamanii, perioada in care se vor face destituiri in masa. Prevederea a fost stabilita in Ordonanta de urgenta privind unele masuri de imbunatatire a activitatii administratiei publice, adoptata de Guvern in 22 aprilie si publicata in aceeasi zi in Monitorul Oficial.
OUG nr. 37/2009 privind unele masuri de imbunatatire a activitatii administratiei publice da posibilitatea politizarii tuturor deconcentratelor. eMaramures.ro face publica lista cu institutiile ai caror sefi urmeaza sa fie schimbati.
Lista cuprinde peste 40 de institutii deconcentrate unde urmeaza sa se faca destituiri atat in randul directorilor generali, cat si a adjunctilor si sefilor de servicii. Premierul Emil Boc a anuntat ca, in 4 mai, guvernul va avea pregatite actele normative in vederea realizarii descentralizarii. El a precizat ca apoi, pe domeniu de activitate, ”aceste acte vor fi aprobate sectorial, astfel incat descentralizarea sa fie operationala si ceea ce am promis sa se faca”.
Adoptarea controversatei OUG nr. 37/2009 a fost motivata prin ”necesitatea eficientizarii activitatii institutiilor publice si a imbunatatirii actului managerial in conditiile reducerii cheltuielilor bugetare”, guvernantii motivand ca au luat in considerare opiniile si recomandarile Comisiei Europene si ale organismelor financiare internationale referitoare la reducerea cheltuielilor bugetare. In opinia executivului, schimbarea actualilor sefi din institutii ”vizeaza interesul general public si constituie situatii de urgenta si extraordinare”.
Pentru a pune in practica politizarea deconcentratelor, Guvernul Boc a modificat Legea nr. 188/1999 privind Statutul functionarilor publici, principalii vizati fiind directorul executiv si directorul executiv adjunct in cadrul institutiei prefectului, in cadrul aparatului propriu al autoritatilor administratiei publice locale si al institutiilor publice subordonate acestora, precum si in functiile publice specifice asimilate acestora.
Dispozitiile legale cu privire la incetarea raporturilor de serviciu, respectiv a raporturilor de munca pentru acestia urmeaza sa li se transmita sefilor in aceste zile. Lovitura de gratie o reprezinta desfiintarea functiilor publice care confera calitatea de conducator al serviciilor publice deconcentrate ale ministerelor si ale celorlalte organe ale administratiei publice centrale din unitatile administrativ-teritoriale in termen de 32 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, astfel incat niciunul dintre demisi sa nu aiba manevre de miscare ori sa poata intarzia semnarea contractelor de management, care se incheie pe cel mult 4 ani.
In actul normativ s-a introdus o prevedere cu privire la recomandarea pe functii, astfel incat sa fie exclusi din start intrusii politici. Preluarea posturilor vacante trebuie sa se faca in termen de o luna, adica pana cel tarziu in 23 mai. In ordonanta s-a precizat ca ”evaluarea cunostintelor si aptitudinilor manageriale pe baza unor proiecte de management se organizeaza de ordonatorii principali de credite in subordinea, in coordonarea sau sub autoritatea carora functioneaza serviciile publice deconcentrate respective”.
De asemenea, o alta lege adaptata la noile cerinte este cea privind Statutul personalului didactic, pentru ca inspectorii generali si adjuncti, precum si directorii caselor corpului didactic sa poata fi schimbati si ei fara probleme. In Maramures, bataile de cap cu prima functie din ISJ au fost evitate prin demisia actualului prefect Sandu Pocol, si prelurea postului de adjuncta Mariana Pop – ambii de la PDL. In schimb, adjunctii mai au la dispozitie mai putin de 15 zile ca sa isi faca bagajele, dupa cum prevede OUG nr. 37/2009.
Serviciile publice deconcentrate vor fi conduse de un director coordonator al serviciului public deconcentrat. Directorul coordonator poate fi ajutat de unul sau mai multi adjuncti, in limita numarului de posturi care se desfiinteaza, mai prevede ordonanta.
Conditiile care trebuie indeplinite de noii sefi de institutii deconcentrate:
a) sa aiba cetatenia romana;
b) sa cunoasca limba romana, scris si vorbit;
c) sa aiba capacitate deplina de exercitiu;
d) sa aiba o stare de sanatate corespunzatoare, atestata pe baza de examen medical de specialitate;
e) sa aiba studii universitare de licenta, respectiv studii superioare de lunga durata, absolvite cu diploma;
f) sa nu fi fost condamnata pentru savarsirea unei infractiuni contra umanitatii, contra statului sau contra autoritatii, de serviciu sau in legatura cu serviciul, care impiedica infaptuirea justitiei, de fals ori a unor fapte de coruptie sau a unei infractiuni savarsite cu intentie, cu exceptia situatiei in care a intervenit reabilitarea;
g) sa nu fi desfasurat activitate de politie politica, astfel cum este definita prin lege;
h) sa indeplinesca si alte criterii specifice stabilite de ordonatorul principal de credite in subordinea, in coordonarea sau sub autoritatea caruia functioneaza serviciul public deconcentrat respectiv.
Contractul de management va fi asimilat contractului individual de munca si confera titularului vechime in munca si in specialitate.
Remunerarea si celelalte drepturi ale persoanelor care ocupa functii de conducere se stabilesc in contractul de management, la nivelul maxim al salariului pentru functia de consilier gradul IA din cadrul ministerelor si al altor organe centrale de specialitate, la care se adauga toate drepturile prevazute de lege pentru functiiie de conducere de director, respectiv director adjunct.
De asemenea, noilor sefi li se vor acorda sporul de vechime si celelalte sporuri, in conditiile prevazute de legisiatia muncii si de legislatia aplicabila autoritatii sau institutiei publice.
eMaramures.ro va prezinta anexa din ordonanta cu institutiile in care urmeaza sa aiba loc demiterile. Ziarul nostru va reveni cu o lista separata a actualilor conducatori care urmeaza sa fie schimbati in baza actului normativ de politizare a deconcentratelor, precum si propunerile de succesori ai acestora pe care le-au facut liderii PDL si PSD din Maramures, mai ales ca pe noua varianta contine si cateva… surprize.
Lista cuprinzand serviciile publice deconcentrate ale ministerelor si ale celorlalte organe ale administratiei publice centrale din unitatile administrativ-teritoriale:
A. MINISTERUL SANATATII
— directii de sanatate publica judetene si a municipiului Bucuresti.
B. MINISTERUL CULTURII, CULTELOR SI PATRIMONIULUI NATIONAL
— directii judetene pentru cultura, culte si patrimoniu cultural national, respectiv a municipiului Bucuresti
C. MINISTERUL INTREPRINDERILOR MICI SI MIJLOCII, COMERTULUI SI MEDIULUI DE AFACERI
1. comisariate regionale pentru protectia consumatorilor;
2. comisariate judetene, respectiv al municipiului Bucuresti pentru protectia consumatorilor;
3. oficii teritoriale pentru intreprinderi mici si mijlocii si cooperatie
D. MINISTERUL MUNCII, FAMILIEI SI PROTECTIEI SOCIALE
1. directii de munca si protectie sociala, judetene si a municipiului Bucuresti;
2. organisme intermediare regionale pentru Programul operational sectorial „Dezvoltarea resurselor umane”;
3. inspectorate teritoriale de munca si al municipiului Bucuresti;
4. case de pensii judetene si a municipiului Bucuresti;
5. agentii pentru ocuparea fortei de munca judetene si a municipiului Bucuresti;
6. inspectorate sociale regionale;
7. agentii judetene pentru prestatii sociale, respectiv a municipiului Bucuresti.
E. MINISTERUL TINERETULUI SI SPORTULUI
1. directii pentru sport judetene, respectiv a municipiului Bucuresti;
2. directii pentru tineret judetene, respectiv a municipiului Bucuresti;
3. complexuri sportive nationale si municipale;
4. cluburi sportive municipale si orasenesti;
5. casele de cultura ale studentilor;
6. Complexul Cultural Sportiv Studentesc „Tei” — Bucuresti.
F. MINISTERUL FINANTELOR PUBLICE
1. directii generale a finantelor publice judetene si a municipiului Bucuresti;
2. directii regionale, judetene, respectiv a municipiului Bucuresti pentru accize si operatiuni;
3. sectii judetene, respectiv a municipiului Bucuresti ale Garzii Financiare
G. MINISTERUL AGRICULTURII, PADURILOR SI DEZVOLTARII RURALE
1. directii pentru agricultura si dezvoltare rurala judetene, respectiv a municipiului Bucuresti;
2. inspectorate teritoriale pentru calitatea semintelor si a materialului saditor;
3. inspectorate teritoriale de regim silvic si de vanatoare;
4. centre judetene, respectiv al municipiului Bucuresti de plati si interventie pentru agricultura;
5. oficii judetene de consultant agricola, respectiv al municipiului Bucuresti;
6. oficii judetene pentru ameliorare si reproductie in zootehnie, respectiv al municipiului Bucuresti;
7. oficii de plati pentru dezvoltare rurala si pescuit;
8. oficii de studii pedologice si agrochimice judetene, respectiv al municipiului Bucuresti;
9. directiile silvice judetene si a municipiului Bucuresti.
H. MINISTERUL MEDIULUI
1. agentii regionale si judetene, respectiv a municipiului Bucuresti de protectia mediului;
2. comisariate ale Garzii Nationale de Mediu regionale si judetene, respectiv al municipiului Bucuresti;
3. organisme intermediare regionale pentru Programul operational sectorial „Mediu”;
4. directii de ape regionale si judetene, respectiv a municipiului Bucuresti ale Autoritatii Apele Romane.
I. SECRETARIATUL GENERAL AL GUVERNULUI
1. directii sanitar-veterinare si pentru siguranta alimentelor judetene, respectiv a municipiului Bucuresti;
2. directii de statistica regionale si judetene, respectiv a municipiului Bucuresti;
3. unitati teritoriale ale Agentiei Nationaie pentru Resurse Minerale;
4. inspectoratele teritoriale si regionale de stat in constructii.
J. MINISTERUL ECONOMIEI
— filiale teritoriale ale Agentiei Romane pentru Conservarea Energiei.
K. MINISTERUL COMUNICATIILOR SI SOCIETATI INFORMATIONALE
1. oficii judetene de posta;
2. directiile regionale de posta.
Sursa: Meda Muntean