Vezi VIDEO
Rasturnare de situatie incredibila in cazul jafului din Pasul Gutai. Potrivit unor surse judiciare, Ioan Ursut, inculpat in acest dosar, s-a sinucis in penitenciarul din Gherla, el fiind gasit fara viata in dimineata aceasta, 20 ianuarie, in jurul orei 7.00. Gestul baimareanului a fost facut tocmai in ziua in care trebuia sa aiba loc la Tribunalul Maramures o noua infatisare in dosar. Nimeni nu isi poate explica gestul lui Ioan Ursut, care a mai fost incarcerat inainte, familia considerandu-l puternic din punct de vedere psihic. In plus, acesta a dovedit chiar si in fata instantei ca vrea sa lupte pentru libertatea sa, luand cuvantul pentru a-si dovedi nevinovatia.
Decesul lui Ioan Ursut a fost confirmat oficial de catre reprezentantii Penitenciarului de Maxima Siguranta Gherla.
„In dimineata zilei de 20 ianuarie 2012, persoana privata de libertate Ioan Ursut, in varsta de 53 ani, arestata preventiv pentru talharie a fost descoperita spanzurata in grupul sanitar al camerei de detinere”, a declarat pentru eMaramures Ovidiu Chiorean, purtatorul de cuvant al Penitenciarului din Gherla. Potrivit acestuia, „cu toate eforturile depuse de personalul de specialitate, detinutul nu a putut fi resuscitat„.
„In acest caz a fost demarata o ancheta interna pentru a stabili imprejurarile concrete in care s-a produs incidentul, iar despre decesul persoanei custodiate, conducerea Penitenciarului Gherla a anuntat familia decedatului, judecatorul delegat pentru executarea pedepselor privative de libertate din Penitenciarul Gherla, Parchetul de pe langa Judecatoria Gherla, Serviciul de Medicina Legala Cluj, Politia Municipiului Gherla si Administratia Nationala a Penitenciarelor”, a mai spus Ovidiu Chiorean.
Familia exclude ipoteza sinuciderii
Vestea sinuciderii lui Ioan Ursut i-a surprins chiar si pe magistratii de la Tribunalul Maramures care se ocupa de dosarul jafului din Gutai. Procurorul de caz a tinut sa ii transmita condoleantele sale nepotului lui Ioan Ursut, singurul membru al familiei care a fost prezent astazi, 20 ianuarie, in sala de judecata. Vestea decesului lui Ursut a fost data si in sala de instanta de catre judecator, care a amanat dosarul din cauza lipsei lui Massimo Loddo, care nu a putut fi transferat din Penitenciarul Gherla deoarece trebuia sa fie audiat in cadrul anchetei.
Desi nepotul lui Ioan Ursut nu a dorit sa faca nicio declaratie oficiala, acesta a spus ca familia exclude din start ipoteza sinuciderii. Acesta a mai spus ca miercuri a vorbit ultima data cu unchiul sau, atunci cand parea sa fie optimist si intr-o stare buna. Rudele lui spun ca Ioan Ursut nu avea niciun motiv sa isi puna capat zilelor, mai ales ca el nu era acum pentru prima data in inchisoare, iar probele ADN nu pareau sa il incrimineze in mod direct.
Loddo, cercetat in continuare
Cert este ca in privinta lui Ioan Ursut, dosarul penal va fi inchis, asta daca familia nu va dori sa ceara continuarea. In privinta lui Loddo nimic nu se va schimba, el fiind in continuare cercetat pentru savarsirea infractiunii de talharie.
„Raportat la acest incident procedural, respectiv faptul ca a decedat unul dintre inculpati in timpul procesului, urmeaza sa se dispuna incetarea procesului penal. Asta se va intampla pentru cel care a decedat, iar pentru Loddo va continua. Nu ni s-au comunicat date despre deces, circumstantele in care s-a produs, ni s-a comunicat doar faptul ca a decedat”, a declarat avocatul Zamfir Nita Amzarescu, cel care a fost delegat sa il reprezinte la acest termen pe Massimo Loddo.
Luni, 23 ianuarie, instanta va pune in discutie legalitatea arestarii preventive a lui Massimo Loddo, la aproape doi ani de la arestarea sa preventiva in dosarul jafului din Pasul Gutai.
„A intrat intr-o depresie”
Avocatul care l-a reprezentat pe Ioan Ursut pana la sfarsitul anului trecut a declarat pentru eMaramures ca, in ultima perioada, clientul sau a intrat parca intr-o depresie, fiind convins de faptul ca, indiferent daca exista sau nu dovezi, el va trage ponoasele.
„In ultima perioada el a intrat intr-o depresie, din momentul in care o expertiza ADN il inlatura ca si autor al faptei iar instanta a dispus alte expertize si suplimente, el si-a creat impresia ca instanta nu mai era impartiala. Parca nu mai era omul de altadata, lucru care a fost remarcat si de celalalt avocat din cauza. El era un om puternic si nu credeam ca se va intampla asa ceva”, a declarat Eugen Rosca, fostul avocat al lui Ioan Ursut.
Cine a fost Ioan Ursut?
Viata lui Ioan Ursut a fost una desprinsa parca dintr-un scenariu de film. Nascut in 1958, baimareanul nu a fost „usa de biserica” niciodata. Inca din tinerete, acesta a fost cercetat in tara in mai multe dosare, insa nu a fost pus sub acuzare, deoarece in anii ’80 a emigrat impreuna cu prietena sa. In momentul in care a ajuns in Italia, Ioan Ursut s-a transformat intr-un infractor „cu patalama”. Viata lui a fost marcata de jafuri, crime si evadari, fiind considerat in Suedia un adevarat expert, dupa ce a reusit sa scape din mai multe inchisori.
In vara anului 1984, Ioan Ursut a fost cercetat pentru moartea unui contrabandist de tigari, langa Verona. In fata jurnalistilor suedezi, acesta a spus ca totul ar fi pornit de la un scandal cu italianul, care i-ar fi datorat niste bani. A primit o pedeapsa de 18 ani, care s-a redus la cinci. Sentinta s-a pronuntat insa in absenta, pentru ca, intre timp, acesta a plecat in Suedia, cerand azil politic impreuna cu alti trei romani: Alexandru Vlonga, Elena Crunicean si Constantin Petris. Cei trei au fost asasinati cativa ani mai tarziu, Ursut fiind cercetat pentru aceste crime. In cele din urma, a fost condamnat la un an si sase luni de inchisoare pentru jaf si detinere de arma.
Papillon de Baia Mare
Ursut este binecunoscut si pentru evadarile sale, fiind considerat un adevarat Papillon al zilelor noastre. Prima evadare a avut loc in 1988, atunci cand i-a amenintat pe gardieni cu un pistol confectionat din lemn si a reusit sa scape de dupa gratii. A fost prins in cateva zile, insa un an mai tarziu a reusit sa evadeze din nou, intr-un mod cat se poate de spectaculos. Uns cu ulei, baimareanul a iesit printr-o gaura de 17 cm x 49 cm facuta in perete cu o panza de fierastrau pe care a introdus-o clandestin in celula. Dupa ce a evadat, Ioan Ursut a impuscat doi politisti care au intrat in restaurantul in care lua masa, speriat fiind ca acestia il cauta.
A fost condamnat la 8 ani de inchisoare si incarcerat in inchisoarea Norrköping, de unde a mai incercat sa evadeze de doua ori. Una dintre tentative chiar i-a reusit, insa nu a reusit sa stea prea multe zile in libertate. In 1994, dupa ispasirea pedepsei in Suedia, Ioan Ursut a fost expulzat in Italia, fiind inchis pentru 18 ani pentru uciderea contrabandistului de tigari. A avut insa noroc, pentru ca in 2007 a fost pus in libertate. In acest rastimp, a incercat de mai multe ori sa scape, fie prin canalizare, fie taind geamul de la celula cu o panza de fierastrau.
Ioan Ursut a fost arestat in 27 ianuarie 2010, dupa ce se presupune ca urmarea o alta masina de transport valori pe care incerca sa o jefuiasca. In masina cu el se afla si italianul Massimo Loddo. Ambii au fost arestati preventiv, iar de atunci masura arestarii preventive a fost mentinuta de fiecare data, atat de catre Tribunalul Maramures, cat si de Curtea de Apel Cluj.
CITESTE SI:
- LIVE TEXT – ACTUALIZARE – Suspectii jafului armat din Pasul Gutai – un baimarean si un italian – au fost prinsi si arestati preventiv pentru 29 de zile (VIDEO)
- IOAN URSUT – ARESTATI – JAF GUTAI – Cel mai temut infractor din Suedia, pus dupa gratii in Baia Mare
- EXCLUSIV eMM.ro – DEZVALUIRI – Arestarea lui Ioan Ursut, un soc pentru mama acestuia si apropiatii familiei (VIDEO)
- EXCLUSIV eMM.ro – JAF GUTAI – URSUT – Militianul care l-a anchetat pe unul din autorii jafului din Pasul Gutai sustine ca Ursut era… ca un inger (VIDEO)
Sursa: Andrei Gherghel