Peste aproximativ o luna, finantistii maramureseni anchetati in dosarul rambursarilor ilegale de TVA trebuie sa apara in fata judecatorilor Tribunalului Maramures, in 5 ianuarie 2010 fiind fixat primul termen de judecata intr-un dosar care a facut valva in mediul politic si de afaceri din judet ca urmare a increngaturilor care au existat intre persoanele implicate in cel mai controversat caz de scurgeri de fonduri dinspre bugetul statului spre diverse firme baimarene, ale caror conturi s-au umplut de bani dintr-o simpla iscalitura. DNA Cluj, institutia care a anchetat cazul, si-a finalizat rechizitoriul in care apar atat numele unor finantisti, cat si ale unor oameni de afaceri locali. S-a spus insa prin urbe ca acesta a fost doar varful aisbergului, argumentul fiind acela ca multi dintre cei care au stiut despre rambursarile ilegale s-au facut ca nu observa ”tumoarea” care crestea in Directia Finantelor Publice Maramures. Alte anchete sunt insa in curs, pentru ca o sesizare penala a fost facut de Curtea de Conturi inclusiv pe numele sefului directiei, Teodor Luputi, si a altor colegi ai sai.
Rechizitoriul procurorilor anticoruptie numara 150 de pagini, iar continutul aduce cu al unei carti politiste al carei subiect se invarte in jurul unui cerc de afaceristi pusi pe capatuiala care si-au inceput activitatea infractionala, dupa cum scrie in dosar, in 2007, dar care a avut apogeul in perioada aprilie-august 2008. ”Naratiunea” DNA are atat momente tragice, tinand cont ca in timpul anchetei unul dintre finantistii maramureseni pusi sub urmarire s-a aruncat sub tren in Gara Baia Mare, dar si accente melodramatice, pentru ca multi au strans din… dinti sau au plans in perna dintr-o teama mai mult sau mai putin justificata.
Amicitia unor finantisti a produs o paguba de 15 milioane de lei
Finantistii Ovidiu Cristian Tamasan, Dan Calin Grebles, Robert Daniel Kadlec, Remon Adelin Deac, Crina Smaranda Abrihan si omul de afaceri Viorel Ghita Paul, precum si partenerii lor Daniel Cornea, Emil Sorin Achim, Dorel Maris, Dan Bucata, Cristian Soimosan, Ioan Cornel Cavasan, Horia Catalin Salagean, Ian Balta si Radu Bancos sunt doar cateva dintre persoanele care au fost trimise in judecata pentru o frauda de peste 15 milioane de lei noi.
1.Tamasan Ovidiu Cristian (2007 – martie 2008, consilier superior la Serviciul de Inspectie Fiscala (SIF) nr. 3 – Administratia Finantelor Publice (AFP) Baia Mare; 1 aprilie – 21 iulie 2008, director executiv la DGFP Maramures; 22 iulie 2008 – februarie 2009, sef SIF nr. 2 Baia Mare)
2. Grebles Calin Dan (2007 – martie 2009, adjunct sef administratie pe linie de inspectie fiscala la AFP Contribuabili Mijlocii)
3. Kadlec Robert Daniel (inspector principal la SIF nr. 2 la AFP Contribuabili Mijlocii)
4. Deac Remon Adelin (inspector la SIF nr. 3 la AFP Baia Mare)
5. Abrihan Crina Smaranda (inspector principal la SIF nr. 1, mai – august 2008, si SIF nr. 3, august 2008 – aprilie 2009 la AFP Baia Mare)
6. Paul Ghita Viorel – administrator firme
7. Cornea Daniel (2007-2009, sef SIF nr. 3 la AFP Baia Mare)
8. Achim Emil Sorin (inspector la SIF nr. 3 la AFP Baia Mare)
9. Maris Dorel (inspector la SIF nr. 2 la AFP Contribuabili Mijlocii)
10. Bucata Dan – administrator firma
11. Soimosan Cristian – administrator firma
12. Cavasan Ioan Cornel – administrator firma
13. Salagean Horia Catalin – administrator firma
14. Balta Ioan – administrator firma
15. Kumar Amaresh – administrator firma
16. Bancos Radu (decedat – 2007 – martie 2009, sef adjunct pe linie de inspectie fiscala la AFP Baia Mare)
Mecanismul prin care au actionat finantistii nu a fost unul complicat, procurorii DNA Cluj precizand ca functionarii publici angajati la Directia Finantelor Publice Maramures s-au asociat intr-un grup infractional a carui activitate a fost favorizata de ”parghiile legale pe care le aveau in cadrul structurilor de inspectie fiscala”. S-a ajuns astfel la evaluari superficiale, la acte intocmite pe genunchi, la controale care sa iasa la numar, pentru ca ulterior sa rezulte rambursari ilegale de TVA, luare de mita, trafic de influenta, abuz in serviciu si alte infractiuni ”rezervate” gulerelor albe de prin institutii.
DNA a identificat 29 de firme in ”suveica” rambursarilor ilegale
In ”afacere” au fost cooptati si cativa administratori de firme, iar procurorii anticoruptie au enumerat in rechizitoriu 29 de firme despre care sustin ca au fost atrase in ”joc” de catre finantisti. Printre societatatile identificate de catre DNA se afla si cateva cu rezonanta in Baia Mare, insa procurorii au mentionat ca inspectorii ar fi recurs chiar si la intimidari si presiuni ca sa isi atinga scopul, astfel incat in multe dintre cazuri administratorii sau contabilii acestora au fost scosi de sub urmarire penala.
Lista DNA Cluj cu societatile comerciale atrase in activitatea infractionala:
1.SC “DAC TECH” SRL,
2.SC “VLADY PIXEL” SRL
3.SC “PYRO TUNING “ SRL
4.SC “G.D.S ELECTRIC” SRL
5.SC “TRANS MICHELE” SRL
6.SC ”ATLANTA“ SRL
7.SC “LINIA ORIGINAL” SRL
8.SC” ROTOM” SRL
9.SC “BULCAMP IMPEX” SRL
10.SC “BULZAN IMPEX” SRL
11.SC “DON CARLOS” SRL
12.SC “ADISS” SA
13.SC “ADISS NOVA” SRL
14.SC ”EVO CAPITAL” SRL
15.SC “FITPLAST” SRL
16.SC “FLYNG IMPEX” SRL
17.SC ”M.F.O COM “SRL
18.SC “KUMAR TRADING LTD” SRL
19.SC “RIALDA IMPEX” SRL
20.SC “PRO ACTIV” SRL
21.SC “P.V.G ROM” SRL
22.SC “WEST PAUL” SRL
23.SC “EUROPAUL” SRL
24.SC “CONSULTING OFFICE” SRL
25.SC “X.S SUD COMPANY” SRL
26.SC “PROINSTAL” SRL
27.SC “UNIO” SA
28.SC “LINDA&ALICE” SRL
29.SC “MONDAN CONF” SRL
Procurorii DNA au aratat ca Tamasan, Grebles, Kadlec, Cornea si Bancos – toti angajati in compartimentul de inspectie fiscala – de la relatia de prietenie au ajuns si la cea de… afaceri, pentru ca unor oameni care lucrau cu cifre si multi bani nu le-a fost greu sa identifice ”calcaiul lui Ahile” din visteria statului. Astfel, avand ocazia sa cunoasca bine mediul de afaceri maramuresean si sa interactioneze cu numerosi administratori de firme, s-a nascut ideea rambursarilor ilegale de TVA.
De la vorba… la fapte in echipa
Inspectorii economici s-au hotarat sa inceapa prin a identifica societati comerciale care sa emita facaturi fictive si societati care sa fie de acord sa inregistreze aceste facturi in contabilitate, iar apoi sa solicite rambursarea T.V.A-ului, iar banii proveniti din aceasta activitate ilegala sa fie predati inspectorilor fiscali. Societatile comerciale care furnizau facturi fictive erau, in general, firme ale caror administratori avea relatii bune cu inspectorii. Firmele care au acceptat sa inregistreze aceste facturi au fost selectate in principal din randul celor care isi desfasoara activitatea de mai multa vreme si care nu aveau datorii la stat, tocmai pentru a nu da de banuit.
Finantistii au inceput sa lucreze in echipe care incheiau rapoarte de inspectie fiscala consemnand ca operatiunile comerciale care apareau pe facturile fictive ar fi reale si apreciau ca sumele de bani solicitate cu titlul de rambursare de TVA se cuveaneau solicitantului, care erau avizate de sefi.
Drumul banilor catre buzunarele inspectorilor
Rapoartele de inspectie erau avizate de catre sefii de serviciu, Cornea Daniel sau Ovidiu Cristian Tamasan – dupa cum s-a precizat in rechizitoriu. Dupa avizul sefilor de serviciu, aceste inspectii erau aprobate de catre sefii de administratie adjuncti pe linie de inspectie fiscala, respectiv Calin Grebles si Radu Bancos – acesta din urma fiind si cel care s-a sinucis cand a aflat ca urmeaza sa fie arestat.
”Solicitarile facute de firme erau solutionate intr-un timp relativ scurt de 5-7 zile. In momentul in care banii de la bugetul statului erau virati in conturile societatii, inspectorul care a determinat implicarea societatii, il contacta pe administrator solicitandu-i sa ii fie predati in totalitate sau in parte, banii rezultati din rambursarea ilegala de T.V.A.”, au aratat procurorii. Finantistii solicitau administratorilor sa vireze banii intr-un cont bancar cu titlul de “restituire imprumut”. Sumele de bani erau impartite intre cei implicati, dar “grosul” revenea sefilor, arata procurorii. Banii erau suficienti insa, pentru ca, de exemplu, Robert Kadlec circula cu o limuzina de ultimul tip prin Baia Mare.
Presiuni si amenintari pentru administratorii incapatanati
Pentru ca nu toti agentii comerciali au fost de acord sa se implice in aceasta activitate ilegala, inspectorii fiscali au fost nevoiti sa recurga si la presiuni, uneori ajungandu-se chiar la amenintari directe legate de viitoare controale financiare. Modul de operare si tratamentul in cazul celor 29 de firme a fost diferit, in functie de situatie si om. Nu e de mirare, in aceste situatii, ca s-a ajuns la denunturi. De fapt, acestea au si stat la baza anchetei procurorilor DNA, pentru ca de la o prima plangere s-a ajuns la a doua si apoi rand pe rand finantistii au inceput sa fie pusi dupa gratii.
In prezent, in arest preventiv sunt Ovidiu Tamasan – fost director al Finantelor, Dan Calin Grebles – adjunct in directie, Robert Kadlec, Remon Deac, Crina Abrihan – inspectori, iar alti colegi ai lor sunt si ei parte intr-un dosar in care procurorii au pomenit si de bunurile acumulate intr-un timp foarte scurt de finantistii maramureseni.
Mita expediata intr-o biblie si bani spalati in conturi
De exemplu, despre Grebles s-a spus ca si-a cumparat un Mercedes Benz ML500, ca si-a construit o casa pe 480 de metri patrati pe terenul lui Mircea Maries, despre Kadlec ca a primit diverse sume de bani de la administratorii de firme pe care ii ”controla” pe care i-a ”spalat” apoi prin conturi bancare, iar despre colegul sau Daniel Cornea ca a mituit cativa auditori publici externi de la Camera de Conturi Maramures cu 1.000 de euro pusi intr-o Biblie, ulterior returnata cu tot cu ”semnul de carte” catre expeditor. Acestea sunt doar cateva amanunte din rechizitoriul DNA, iar si mai multe amanunte urmeaza sa apara la proces.
Pe langa finantisti, sub acuzare au fost pusi si mai multi administratori de firme sau contabili, printre care Ghita Viorel Paul (administrator la Rialda Impex, Proactiv, West Paul, PVG Rom, Europaul, Consulting Office), Dan Bucata (Rotom), Dorel Maris (GDS Electric). Dintre acestia, pentru Paul s-a emis mandat de arestare in lipsa, acesta sustragandu-se urmaririi penale.
Dan Calin Grebles tinea acasa o condicuta cu rambursarile
Procurorii DNA au aratat ca adjunctul de la Finante, Dan Calin Grebles, s-ar fi incriminat singur, pentru ca la perchezitia domiciliara s-a gasit un inscris pe care erau trecute sumele de bani pe care le-a incasat de la societatile comerciale implicate in activitatile ilegale. Condicuta i-a ajutat, de altfel, pe anchetatori sa ajunga la unele firme parte in ”lantul slabiciunilor”. In plus, acasa, Grebles a pastrat si o banderola de impachetare a banilor care s-a stabilit ca au provenit din rambursari ilegale de TVA, viramentul fiind facut de Sandu Sanceanu – parte vatamata in dosar, dupa cum au mentionat procurorii.
Procurorii au mai aratat ca Grebles era legat de una dintre firmele cercetate – Dach Tec – in masina acestuia fiind gasita o factura care atesta ca societatea i-ar fi vandut un autovehicul. In plus, la dosar mai sunt si inregistrari ambientale intre el si Kadlec, care ii incrimineaza pe ambii.
Fostul director al Finantelor Publice, un fel de ”omul orchestra”
Numeroase acuze ii sunt aduse in special lui Ovidiu Cristian Tamasan, al carui nume apare cel mai frecvent in dosar, el fiind acuzat ca s-a implicat in ilegalitati atat pe vremea cat a detinut functia de sef serviciu la Administratia Financira – Contribuabili Mijlocii, cat si la administratia Baia Mare. Despre el se vorbeste ca s-ar fi implicat in emiterea si inregistrarea de facturi fictive de la societatile administrate de Paul Ghita Viorel, fin al acestuia, dar si in multe altele. Totusi, nu se poate trece cu vederea ca Tamasan nu si-a insusit fara voie postul de sef peste Finantele din Maramures, el fiind numit in functie prin ordin al ministrului dupa detasarea temporara a lui Teodor Luputiu.
Potrivit rechizitoriului, se pare ca Tamasan ar fi fost ca lupul paznic la stana sau ca omul orchestra, pentru ca lui i se imputa ca s-a implicat direct in afacerea rambursarilor de TVA, dar i-a si coordonat pe teren pe oamenii sai in asa fel incat sa iasa bine treaba. Mai mult, s-a mentionat ca acesta nici macar nu s-a obosit sa dea curs unei solicitari a politistilor de la Serviciul Antifrauda in momentul in care sau fost suspiciuni cu privire la una dintre solicitarile de rambursari, probabil si pentru ca acestea priveau Proinstal, unde se spune ca el avea participatie.
Bani din ”spaga” pusi pe un card bancar
De asemenea, un martor in dosar – Cornel Poenar, administrator la Proactiv – a aratat ca, in anul 2008, Tamasan l-a rugat sa cesioneze rapid parti sociale din firma catre Ghita Viorel Paul, care imediat a inaintat o cerere de rambursare de TVA pe baza unui bilant fictiv. Alti martori – printre care si Robert Kadlec, Ioan Balta si Dorel Maris – au aratat ca fostul director executiv a insistat sa fie luate in calcul facturi de la SC Pyro Tuning si SC Consulting Office, desi a fost avertizat ca respectivele firme nu au depus deconturi de TVA si au o cifra de afaceri mult prea mica pentru a ridica pretentii la rambursare.
Intr-o alta conjunctura s-a pomenit ca unul dintre fostii administratori ai SC Pyro Tuning, Arthur Nicolae Pacurar, a spus ca unul dintre finantistii inculpati – Remon Adelin Deac – ar avea nevoie de un card bancar care sa fie emis firmei amintite pentru ”a-i fi virati pe acesta bani ce ar proveni din «spaga» si ca in acest mod nu ar putea fi prinsi de seful sau «Ovidiu»”, iar apoi a mentionat ca inspectorul i-a cerut sa cesioneze societatea pe numele unui cetatean din Republica Moldova.
Rotatia pe ”functiile sensibile” din Finante nu a existat
DNA Cluj, in rechizitoriul intocmit de procurorul Bogdan Gabor, a mentionat ca toate faptele se confirma atat prin probele culese la dosar, cat si din declaratiile celor implicati, precum si a martorilor, angajati ai Directiei Finantelor Publice. De asemenea, la dosar au fost atasate si rapoartele de control ale Curtii de Conturi, ANAF si DGFP Maramures. ”Rambursarile ilegale de TVA au fost posibile datorita implicarii acelorasi functionari publici, atat ale celor cu functie de executie, cat si a celor cu functii de conducere”, se arata in rechizitoriu.
De asemenea, se mai precizeaza ca ”rapoartele constata faptul ca in mod repetat aceleasi echipe de inspectie sunt repartizate pentru efectuarea inspectiilor fiscale la aceleasi societati”. Inspectorii de control au sesizat ca nu au fost identificate ”functiile sensibile”, iar pe acestea sa se asigure o rotatie a persoanelor. Printre martorii care au enumerat aceste probleme in rechizitoriu sunt pomentiti Carmen Panici, Tiberiu Antal, Victor Munteanu, Eugen Iura si Alexandru Pop – angajati ai finantelor publice.
Sefi ai Finantelor anchetati pentru neglijenta in serviciu
In urma cercetarilor intreprinse, DNA Cluj a mai mentionat ca dosarul a fost disjuns. Astfel, in urma unui control, Curtea de Conturi a facut o sesizare penala pe numele altor finantisti – Alexandru Voia, Ioan Abrihan, Gheorghe Pal, Sebastian Luput, Viorel Bichis, daniela Pricop, Gavril Zaharie, Cristian Antoniu Chisu, Eugen Iua, Stefan Libotean, Ilie Miclaus, Vasile Ardelean, Teodor Luputi, Romulus Manciu Blaga si Martin Cont. Curtea de Conturi a cerut anchetarea acestora pentru comiterea infractiunii de neglijenta in serviciu, iar in rechizitoriu s-a mentionat ca ”sub acest aspect cauza va fi disjunsa in vederea continuarii cercetarilor”.
Intr-un alt dosar, pentru care urmarirea penala nu a fost finalizata, sunt cercetati si Daniel Cornea si Emil Achim, acuza adusa fiind de abuz in serviciu si complicitate la rambursarea de TVA. De asemenea, si pe numele lui Ovidiu Tamasan si Robert Kadlec s-a inceput urmarirea penala pentru comiterea unor infractiuni de complicitate la fals material in inscrisuri oficiale, ca urmare a falsificarii semnaturii colegului Dorel Maris pe mai multe acte de inspectie fiscala, insa rapoartele de analiza nu au fost lamuritoare, iar cauza a fost, de asemenea disjunsa, de la dosarul mare.
Procesul va decide cine rasounde si cine nu pentru ”tun”
Pe parcursul urmaririi penale au reiesit indicii ca au fost efectuate rambursari ilegale de TVA sau au fost comise si alte infractiuni de evaziune fiscala la SC Dach Tec, Linda&Alice, Trans Michel, Tehno Mig, Simatec T, GBL&Asociatii, Unio, Mondang Conf, Vizcont, Linia Original, urmand a fi disjunsa sub acest aspect, dupa cum s-a aratat in rechizitoriu. Alte sase societati (Rialda Impex, PVG Rom, West paul, Euro Paul, Proactiv) sunt in ancheta pentru comiterea unor infractiunii prevazute in Legea 241/2005 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale, disjungerea cauzei fiind decisa si in acest caz.
Au existat insa si persoane scoase de sub urmarire penala, in urma cercetarilor si declaratiilor date de martori. Peste aproximativ o luna, toate probele aflate la dosar urmeaza sa fie analizate atent si dezbatute in prezenta avocatilor, pentru ca pana la pronuntarea sentintei de catre magistrati toate persoanele trimise in judecata sunt considerate nevinovate. Misiunea este anevoioasa, tinand cont doar de faptul ca 66 de persoane urmeaza sa fie audiate ca martori in dosar.
Sursa: Meda Muntean, Calin Dragomir