India a lansat cu succes, joi, cea mai mare racheta din istoria ei spatiala, care include si o capsula ce ar putea fi utilizata in viitor pentru transportarea unor astronauti in spatiu, in cadrul unui foarte ambitios program spatial.
Racheta, conceputa pentru a transporta sateliti de comunicatii de dimensiuni mari, a decolat din Sriharikota, o localitate aflata in statul Andhra Pradesh.
„Aceasta este o zi foarte importanta in istoria programului spatial indian”, a declarat directorul Agentiei spatiale indiene (ISRO), K.S. Radhakrishnan, din sala de control a lansarilor spatiale, in ovatiile inginerilor si expertilor prezenti la eveniment.
Cercetatorii de la ISRO incheie in acest fel cu bine un an marcat de lansarea reusita in luna septembrie a unei sonde martiene, cu un buget redus, devenind prima tara din Asia care va ajunge pe planeta rosie.
India, care a lansat deja mai multi sateliti usori, a intampinat anumite dificultati in trecut in ceea ce priveste plasarea pe orbita a unor lansatoare mai grele.
Noua racheta, care cantareste 630 de tone si poate sa transporte o incarcatura de 4 tone, va permite Indiei sa obtina o cota mult mai mare pe piata lansarilor de sateliti, estimata la 300 de miliarde de dolari.
Racheta, denumita Geostationary Satellite Launch Vehicle Mk-III, a transportat o capsula spatiala – fara echipaj uman la bord – care, potrivit ISRO, s-a desprins de lansator si a cazut in Golful Bengal, in largul coastelor estice ale Indiei, la 20 de minute dupa lansare.
Aceasta capsula a fost conceputa pentru a transporta la bordul ei pana la trei astronauti.
Programul spatial cu astronauti la bord al Indiei a suferit cateva amanari in ultimii ani, iar ISRO considera ca are nevoie de inca sapte ani inainte de a putea sa trimita un om in spatiu.
Sursa: Mediafax