Marlon James a devenit primul scriitor jamaican recompensat cu prestigiosul premiu literar Man Booker, pe care l-a primit pentru volumul sau „A Brief History of Seven Killings”, intr-o ceremonie care a avut loc marti seara, la Londra, transmite Reuters.
Romanul lui Marlon James este inspirat de o tentativa de asasinare a starului regggae Bob Marley. Volumul de 686 de pagini, care contine expresii din dialectul jamaican patois, argoul de Harlem si termeni scatologici, prezinta povestea unei bande de tineri dintr-un ghetou, imbuibati de cocaina si inarmati cu pusti automate, care au incercat sa il ucida pe Bob Marley in Kingston, in 1976, inaintea unui concert pentru pace.
Marlon James a declarat la primirea acestui prestigios premiu ca spera ca si alti autori din Caraibe vor castiga Man Booker in anii urmatori.
„Jamaica are o bogata traditie literara, este un pic suprarealist sa fiu primul si sper ca nu voi fi ultimul si nu cred ca voi fi”, a declarat James, in varsta de 44 de ani.
Marlon James, care a fost sprijinit de tatal sau in cariera de scriitor, spune ca s-a decis sa renunte la aceasta dupa ce o carte a sa a fost respinsa de 70 de edituri, insa, in cele din urma, volumul a fost publicat si el a reusit sa transpuna in operele sale povestea vocilor deosebite din Jamaica. „Cantaretii de reggae… au fost primii care si-au dat seama ca vocea care ne iese din gura era o voce legitima a fictiunii… fiul femeii de la piata poate rosti poezie”, a mai spus acesta.
„A Brief History of Seven Killings” este al treilea roman al scriitorului Marlon James, care, in prezent, locuieste la Minneapolis si tine cursuri despre arta si tehnica scrisului.
Scriitorul Michael Wood, presedintele juriului care l-a desemnat castigator pe Marlon James, a spus despre cartea acestuia ca ar putea fi una controversata, „dar numai daca scoti pur si simplu injuraturile si drogurile din context”. „Ar putea foarte bine sa nu fie atat de controversata”, a completat acesta.
De altfel, romanul lui James a fost foarte apreciat de criticii literari, The New York Times scriind ca este ca un „remake al filmului «The Harder They Come» facut de (Quentin, n.r.) Tarantino, cu o coloana sonora de Bob Marley si un scenariu scris de Oliver Stone si William Faulkner”.
Anul acesta, pe lista scurta de nominalizari la Man Booker Prize s-au mai aflat Tom McCarthy („Satin Island”, Marea Britanie), Chigozie Obioma („The Fishermen”, Nigeria), Sunjeev Sahota („The Year of the Runaways”, Marea Britanie), Anne Tyler („A Spool of Blue Thread”, Statele Unite) si Hanya Yanagihara („A Little Life”, Statele Unite).
Cei sase finalisti sunt recompensati fiecare cu un cec de 2.500 de lire sterline.
Man Booker Prize, unul dintre cele mai prestigioase premii literare din lume, cu o istorie de 47 de ani, este acordat celui mai bun roman publicat in ultimul an in Marea Britanie, Irlanda si in statele Commonwealth.
Autorul primeste un cec de 50.000 de lire sterline (76.000 de dolari), dar cel mai important lucru este ca acest premiu ii asigura notorietatea mondiala si vanzari record ale operelor sale.
In 2014, Man Booker Prize a revenit scriitorului australian Richard Flanagan, pentru romanul „The Narrow Road to the Deep North”.
Printre laureatii editiilor precedente se numara autori celebri, precum Salman Rushdie, Kazuo Ishiguro, Margaret Atwood, Ben Okri, Hilary Mantel si Thomas Keneally.
Sursa: Agerpres