O cercetatoare americana de origine iraniana este prima femeie laureata a celui mai prestigios premiu pentru matematica, medalia Fields, a anuntat marti Congresul International al Matematicienilor (ICM), informeaza France Presse.
Profesor la Universitatea Stanford (California), Maryam Mirzakhani, nascuta in 1977 la Teheran, care a obtinut doctoratul la Harvard in 2004, imparte medalia Fields, acordata o data la patru ani, cu alti trei matematicieni: Artur Avila (francez de origine braziliana, director de cercetari la Centrul National de Cercetari Stiintifice din Franta), Manjul Bhargava (american, profesor la Universitatea Princeton) si Martin Hairer (austriac, cercetator la Universitatea Warwick din Marea Britanie).
Medalia Fields, cunoscuta oficial ca ‘medalia internationala pentru descoperiri exceptionale in matematica’, va fi acordata miercuri, la Congresul International al Matematicienilor care are loc la Seul (Coreea de Sud), in perioada 13-21 august.
Maryam Mierzakhani este specialista in geometria formelor neobisnuite si a descoperit noi moduri de calcul de volum al obiectelor cu suprafete hiperbolice, cum ar fi o sa de cal.
‘Avand o cunoastere perfecta a unui evantai foarte divers de tehnici matematice si de culturi matematice diferite, ea dispune de o combinatie rara de capacitati tehnice, ambitie indrazneata si o profunda curiozitate’, scrie ICM intr-un comunicat.
Mierzakhani a obtinut in 2009 premiul Blumental pentru progresul cercetarii in matematica pura si in 2013 premiul Sattar al American Mathematical Society.
‘Este o mare onoare si as fi fericita daca acest lucru ar incuraja tinerele matematiciene si oameni de stiinta’, a declarat Maryam Mirzakhani, citata intr-un comunicat postat pe site-ul Universitatii Stanford. ‘Sunt convinsa ca multe alte femei vor primi acest premiu in anii urmatori’, a adaugat ea.
Medalia Fields este atribuita din 1936 unui numar de maxim de patru matematicieni sub 40 de ani. Laureatii primesc fiecare cate 15.000 de dolari canadieni (circa 11.000 de euro). Premiul a fost propus in 1923 de matematicianul canadian John Charles Fields, mort in 1932. El si-a lasat averea stiintei pentru finantarea acestei distinctii considerate adesea ‘premiul Nobel’ al matematicii.
In timp ce femeile sunt la paritate cu barbatii in multe discipline academice, matematica ramane dominata de barbati, care obtin circa 70% din doctoratele in matematica din Statele Unite, incheie AFP.
Sursa foto: Agerpres
Sursa: Agerpres