Consultatie via Baia Mare-Cluj-Napoca |
Adrian Tarta, initiatorul proiectului Teleview |
Pana acum 10-20 de ani ar fi fost greu de crezut ca o consultatie medicala poate sa se faca si la distanta fara ca rezultatul sa fie viciat. Nici acum procedura nu este prea raspandita in lume, iar pana de curand in Romania doar s-a vorbit de ea. De luni, 3 februarie, investigatii medicale de la distanta a pacientilor romani se vor face chiar in Baia Mare, municipiu care va putea figura in istorie ca prima localitate din tara unde s-au facut ecografii dupa acest procedeu. Este o premiera medicala nationala, dupa cum a declarat initiatorul proiectului, inginerul baimarean Adrian Tarta, dar si profesorul universitar Titus Suteu, membru al Centrului de Educatie si Cercetare in Ultrasonografie din cadrul Universitatii de Medicina si Familie (UMF) Cluj-Napoca, un specialist in domeniu. Niciunde in Romania nu se mai fac ecografii in timp real la distanta, prin urmare realizarea este cu atat mai mare, mai ales ca apartine unui baimarean.
Inginerul Adrian Tarta, manager al firmei Numeris, a declarat ca in urma cu aproximativ trei ani profesorul Radu Badea de la Cluj l-a ”interogat” in legatura cu posibilitatea realizarii unor ecografii la distanta. Baimareanul, care se ocupa de distributia de aparate ecograf conectate la calculator, a spus ca intrebarile insistente ale medicului specialist clujean l-au determinat sa caute solutii. In 2005, la expozitia medicala ”Maramedica” din Baia Mare, a avut loc si primul experiment, cand s-a facut prima transmisiune de ecografie in timp real intre Baia Mare si Cluj-Napoca.
Timpul a trecut, inginerul Adrian Tarta a dezvoltat aplicatia, iar in aceste zile a inceput si activitatea de investigare medicala in colaborare cu doctorul Titus Suteu si cu clinica Jersey Transilvania din Baia Mare, unde va functiona cabinetul de ecografie. Deocamdata, investigatiile sunt abdominale (ficat, rinichi, pancreas, vezica urinara), dar urmeaza sa se faca si la san si pentru tiroida. Programul de consulatatii va fi de luni si pana vineri intre orele 15.00 si 17.00, insa pretul ecografiei va fi stabilit abia luni, 3 februarie, cand se va demara in mod oficial activitatea.
Pana atunci inginerul Adrian Tarta, specialistul clujean Titus Suteu si medicul specialist din Baia Mare Daniela Constantin au facut ultimele reglaje. Aplicatia nu are principii de functionare complicate, pentru ca un ecograf conectabil la un PC, mic si performant, este pus in retea, prin internet, cu un calculator aflat in cabinetul medicului clujean. Acesta poate sa faca reglaje asupra ecografului de la distanta si sa urmareasca in timp real tot ce ”vede” sonda manuita de specialistul baimarean Daniela Constantin. In tot acest timp, Titus Suteu poate da indicatii atat medicului in ce priveste pozitionarea sondei ori zona pe care acesta ar trebui sa insiste, dar si sa discute cu pacientul, care poate vedea sa vada pe un ecran imaginile din timpul ecografiei, cat si pe medicul aflat la cativa zeci de kilometri distanta de el si care il diagnosticheaza fara macar sa il atinga.
Adrian Tarta a spus ca ”exista un control 100% ”, iar medicul din Cluj poate urmari live ecografia, poate sa revina asupra unor imagini, poate sa faca masuratori si reglari , dar si mai important poate discuta cu pacientul prin conexiunea video si audio, separata de soft-ul Teleview pe baza caruia functioneaza sistemul. Inginerul baimarean a mai precizat ca s-au respectat toate standardele internationale in domeniu, iar inventia acestuia nu a trecut neobservata in occident. Ea a impresionat lumea medicala prezenta la Congresul European de Radiologie desfasurat in luna martie a anului trecut la Viena, cat si la un mare targ de profil desfasurat in luna noiembrie 2007 in Coreea, precum si la un important eveniment medical de la Zagreb.
Medicul Daniela Constantin cu pacienta |
Medicul clujean Titus Suteu, o imagine pe ecranul PC-ului |
Medicul Titus Suteu a declarat si el ca este un ”pionierat si un pas important in beneficiul pacientului, dar si al medicului”. El a precizat ca in Romania nu stie sa se mai faca undeva ecografie live la distanta si a explicat ca in acest mod pacientii nu mai sunt nevoiti sa se deplaseze cativa zeci de kilometri pana la un medic specialist si sa stea la cozi pe la usile cabinetelor din centrele universitare.
”In acest mod venim noi inspre pacient, iar acest lucru este si in avantajul medicilor care isi pot organiza mai bine timpul pentru consultatii”, a declarat Titus Suteu, care a spus ca singura diferenta care exista intre ecografia clasica si cea pusa in practica intre Baia Mare si cabinetul sau o reprezinta faptul ca nu tine in mana sonda. ”Medicii coordoneaza specialistii de la distanta. Avem o prelungire, ca sa spun asa. Oamenii sunt bine pregatiti si ajuta la efectuarea consultatiilor la distanta”, a explicat medicul.
Baia Mare ar putea fi doar inceputul, pentru ca initiatorul proiectului a spus ca sistemul ar putea fi extins la nivel regional, national si chiar international, mai ales ca firma locala manageriata de Adrian Tarta colaboreaza cu o companie din Lituania care produce aparate ecograf cu tehnologie GDI, pe care, de altfel, s-a si implementat soft-ul.
Foto: (c) eMM.ro
Sursa: Meda Muntean