Vezi VIDEO
Premiera in Baia Mare, unde astazi, 25 februarie, a fost dat in functiune un angiograf, aparat ce valoreaza circa 1,2 milioane lei. Investitia a fost facuta in folosul maramuresenilor, care nu vor mai fi nevoiti sa se deplaseze la Cluj ori Targu Mures pentru acest tip de interventie. Aparatul a fost testat astazi pe primii trei bolnavi, in prezenta medicului Lucian Marginean, venit din Targu Mures special pentru aceasta inaugurare.
Un angiograf, aparat in valoare de 1,2 milioane de lei, a fost pus in functiune astazi, 25 februarie, la Spitalul Judetean de Urgenta din Baia Mare. Managerul unitatii spitalicesti, dr. Calin Pop, a mentionat ca in tara exista mai putin de zece astfel de aparate folosite, deocamdata, pentru diagnosticarea bolilor coronariene ori arteriale. Dupa circa sase-opt luni de specializare, medicii cardiologi baimareni vor putea folosi aparatul si pentru tratarea unor afectiuni.
Achizitia angiografului va scuti bolnavii de un drum la unul din centrele medicale din Cluj ori Targu Mures, unde se pot face astfel de investigatii. Zilnic, aproximativ cinci maramureseni erau trimisi la astfel de centre medicale pentru investigatii cu ajutorul angiografului. La semnarea contractului cu Casa de Asigurari de Sanatate (CAS) Maramures, spitalul va mentiona si acest serviciu, pentru a putea fi decontat de catre CAS, astfel incat pacientii sa nu mai plateasca.
La testele de azi a fost prezent si medicul specialist Lucian Marginean, de la Targu Mures, care va colabora cu medicii baimareni. Investitia apartine Consiliului Judetean Maramures, iar incepand de anul viitor Spitalul Judetean ”Dr. Constantin Opris” ar putea fi inclus in programul national de cardiologie.
Angiograful foloseste o tehnica de vizualizare a vaselor de sange in interior, realizat prin injectarea unei substante de contrast. Aceasta metoda permite medicului cardiolog sa identifice eventualele blocaje care pot inhiba afluxul de sange si care pot provoaca dureri. De asemenea, angiograful poate fi folosit in afectiuni ginecologice, precum fibromul uterin.
Dr. Lucian Marginean a aratat ca metoda este minim invaziva, iar pacientii sunt internati in spital pentru aproximativ 24 de ore. El a aratat ca interventiile de acest gen presupun o doza de risc, de aceea se efectueaza doar in centre in care situatiile pot fi bine gestionate.
Sursa: Angela Sabau