O inedita premiera teatrala a piesei „Noul Locatar” de Eugène Ionesco, in traducerea lui Vlad Russo si Vlad Zografi, va avea loc in 6 si 7 decembrie, de la ora 18.00, la Teatrul Municipal Baia Mare, in regia Mihaelei Panainte, Scenografia apartine Cristinei Milea, muzica fiind semnata de Adrian Tudoran. Evenimentul se bucura de sustinerea lui Catalin Chereches, primarul municipiului Baia Mare. Din distributie fac parte actorii Cornel Raileanu, Florin Vidamski, Andrei Dinu si Lacramioara Bradoschi.
Cine este Noul Locatar? Este Omul care se pregateste pentru momentul final al vietii – trecerea spre o alta lume. Cel care se muta pentru ultima oara… La acest sfarsit de drum face evaluarea tuturor lucrurilor, facute sau nefacute, pentru a se desprinde de materialitatea acestora, care, poate, il impiedica sa devina mai usor, mai lucid, mai sincer cu el insusi. Este o posibila perspectiva asupra vietii, in timpul careia ne inconjuram de mult prea multe inutilitati, care ne-au ingreunat calatoria si, la final, isi pierd sensul.
“Noul Locatar inseamna, pentru mine, un exercitiu de readucere aminte si de reintoarcere la esential. Lucrurile, care invadeaza scena, reprezinta memoria Noului Locatar, o memorie fragmentara, ilogica. Dincolo de aceste lucruri mai exista, fara indoiala, si memoria sonora a vietii, mult mai percutanta, mai reala si mai prezenta”, a spus Mihaela Panainte.
Despre protagonisti
Mihaela Panainte a devenit cunoscuta in spatiul teatral atat ca animator al Teatrului ”Sala Mica”, de la Fabrica de Pensule, Cluj- Napoca, institutie pe care a condus-o din 2009-2012, cat si pentru montarea sa cu “Scaunele” de Ionesco, jucata la fabrica de scaune Antares , in premiera mondiala. Un alt proiect inedit a fost montarea spectacolului “Iona“ de Marin Sorescu la Salina din Turda un spectacol – instalatie in octombrie 2013 .
Cornel Raileanu – Actor la Teatrul National din Cluj-Napoca, a jucat in spectacole antologice sub bagheta unor regizori exceptionali ca Silviu Purcarete, Andrei Serban, Alexandru Dabija, Victor I. Frunza, Mihai Maniutiu, Radu Afrim, Tompa Gabor, Mona Marian.
Florin Vidamski – A studiat actoria la Facultatea de Teatru si Film Cluj-Napoca, promotia 1999, clasa profesorilor Cristina Pardanschi si Cornel Raileanu. A jucat in Teatrul National Cluj-Napoca, Teatrul National Targu Mures si Teatrul „Andrei Muresanu” Sfantu Gheorghe – unde din 2007 pana in 2009 a fost directorul teatrului. A lucrat ca profesor in Germania (Burghausen) la Academia Athanor condusa de reputatul regizor David Esrig, urmand sa-si sustina anul viitor teza de doctorat “Drumul spre spectacol prin Metoda David Esrig” la UNATC Bucuresti. A jucat in cateva spectacole antologice regizate de Radu Afrim, intre care “Trei surori”.
Andrei Dinu – A studiat actoria la Facultatea de Teatru si Film Cluj- Napoca, promotia 2010, clasa Sinko Ferenc si Filip Odangiu. A jucat pe scena Teatrului National Cluj-Napoca, Teatrului Municipal Baia Mare.
Lacramioara Bradoschi – A absolvit Facultatea de Arte – Arta Actorului, Universitatea Hyperion Bucuresti, promotia 2011, clasa profesorilor Rodica Mandache si Eusebiu Stefanescu. A jucat pe scena Teatrului Municipal Tony Bulandra Targoviste, Teatrului Municipal Baia Mare, Teatrului Tabu Bucuresti.
Valoarea biletului este de 30 de lei. Biletele se pot rezerva la de telefon (0262)211124, sau la sediul Teatrului Municipal, str. Crisan nr. 8, infor@teatrulbm.ro, www.teatrulbm.ro, facebook: TMBM.
Sursa: eMM.ro