Vizita preşedintelui Klaus Iohannis la Paris înseamnă începutul unui sezon cultural România – Franţa, un exerciţiu cum nu a mai existat între două ţări din Uniunea Europeană. Un exerciţiu ce pune accent pe valoarea oamenilor care strâng micile legături ce ne apropie.
Sezonul cultural este un proiect de peste 3 milioane de euro. Şi aceştia sunt doar banii care vin partea statului şi din partea investitorilor privaţi. Însă valoarea acestui proiect cultural, care va avea loc atât în Franţa, cât şi în România, este estimată undeva la de 10 ori mai mare, adică aproape 30 de milioane de euro. O sumă fabuloasă investită numai în cultură.
Valorea acestui sezon cultural se cuantifică şi altfel, nu doar în bani. Înseamnă o nouă imagine pentru România în Occident, ştergerea prejudecăţilor şi promovarea adevăratelor noastre comori: oamenii şi patrimoniul.
Alexandra Albu, jurnalist Digi24: Suntem la muzeul Luvru, locul prin care trec anual 10 milioane de vizitatori, 60-70% dintre ei sunt străini. Şi aici va fi inaugurată anul viitor o expoziţie de broderie postbizantină românească, un lucru care nu s-a mai întâmplat de zeci de ani.
Muzeul Luvru va fi una dintre ferestrele prin care lumea întreagă va privi în bogata istorie a ţării noastre. Expoziţia va avea ca piesă centrală Steagul lui Ștefan cel Mare, o brodierie bizantină de valoare inestimabilă pentru patrimoniul românesc şi care se întoarce în Hexagon la aproape o sută de ani după ce francezii ne-au restituit-o.
„În această sală va fi expusă o selecţie de opere de artă româneşti. Expoziţia este construită în jurul steagului lui Ştefan cel Mare. Este admirabilă, pot spune, această concentrare de broderii postbizantine în România. Este absolut excepţional”, spune Jannic Durand, director la Departamentul pentru obiecte de artă de la Luvru.
Dacă la Luvru se deschide fereastra spre trecut, la Centrul Pompidou, una dintre cele mai mari galerii de artă modernă din lume, se deschide fereastra spre România de azi. Sezonul cultural franco-român dă posibilitatea promovării artiştilor români contemporani. În vastele galerii ale Centrului Pompidou vor fi expuse lucrările lui Adrian Ghenie, Șerban Savu şi Ciprian Mureșan. Dar acest parteneriat cultural franco-român înseamnă mai mult decât expoziţii la Paris.
Sunt peste 70 de oraşe incluse în sezonul cultural, 70 doar din Franţa.
Alexandra Albu, jurnalist Digi24: Noi suntem la Lyon, locul unde sunt programate cele mai multe evenimente după capitala Paris. Aici există o legătură foarte importantă cu sărbătoarea luminilor care a fost împrumutată şi la Bucureşti şi aici se face legătura. Sărbătoarea luminilor are loc undeva la începutul lunii decembrie şi anul acesta vor fi şi proiecte prezentate de cinci studenţi români care vor lucra în parteneriat cu artişti din Franţa şi din Germania.