Vezi VIDEO
O premiera medicala se va inregistra la Spitalul Judetean de Urgenta (SJU) din Baia Mare, unde cel mai probabil din luna septembrie se vor implanta pacientilor cu afectiuni cardiace defibrilatoare electrice implantabile. Aparatele costa foarte mult, iar intr-o prima etapa chirurgii din cadrul SJU vor putea monta doar patru asemenea defibrilatoare, cat s-a alocat unitatii de catre Ministerul Sanatatii. Seful sectiei de cardiologie din cadrul spitalului, dr. Calin Pop, a spus ca impactul va fi foarte mare, iar realizarea acestui pas ii da sperante ca si in Baia Mare se va putea face in viitor medicina la standarde din occident. Premiera nu este doar una locala, pentru ca SJU Baia Mare va deveni astfel singurul spital judetean din tara in care se vor face asemenea interventii.
Seful sectiei de Cardiologie a declarat ca este vorba de o continuare fireasca a unui program aparut in urma cu aproximativ patru ani, cand la spitalul din Baia Mare au fost montate primele stimulatoare cardiace – in limbaj medical cunoscut sub denumirea de peace-maker, mici aparate care mentin ritmul cardiac regulat. Calin Pop a spus ca de atunci si pana in prezent, au fost montate pacientilor circa 400 de peacemakere.
Defibrilatoarele electrice sunt mult mai evoluate insa, dar si pretul lor este pe masura. Daca un stimulator obisnuit costa cam 700 de euro, pretul unui defibrilator implantabil porneste de la 5.000 de euro si poate ajunge pana la 20.000 de euro, iar medicul Calin Pop a recunoscut ca sunt foarte putini cei care si le pot permite.
”In Baia Mare vor ajunge patru asemenea defibrilatoare, incluse in programul national pentru anul 2009. Speram ca la anul numarul acestora sa creasca. Oricum, in Romania ar fi nevoie de circa 2.000 – 3.000 de defibrilatoare anual”, a spus specialistul cardiolog, care a precizat ca impactul va fi major, chiar daca nu va fi unul imediat. ”Foarte multi dintre pacienti nu ajung in mediul unde li se permite defibrilarea, astfel incat acestea pot fi salvatoare, mai ales ca la pacienti 30 de secunde sunt vitale. Acestea se implanteaza subcutanat si sunt de marimea unei brichete”, a explicat Calin Pop.
Defibrilatorul implantabil poate reduce riscul unor decese neasteptate la pacientii cu un risc care prezinta cardiomiopatie hipertrofica sau o predispozitie genetica de ingrosare a muschiului cardiac. Pentru bolnavii cardiaci poate fi o salvare, e drept ca acestea nu vor rezolva problemele, mai ales ca Romania se afla pe locul trei in Europa in ce priveste decesele cauzate de afectiuni cardio-vasculare.
Sursa: Meda Muntean