Vezi VIDEO
Premiera pentru orasul Baia Mare. Sute de copii baimareni de gradinita si scoala generala au participat marti seara la „Marsul lampioanelor”. Cu cate un lampas in mana, acestia au refacut simbolic drumul sfinteniei, intocmai ca si Sfantul Martin acum 1700 de ani. Marsul a fost o premiera pentru municipiul Baia Mare dar astfel de manifestari se organizeaza anual in orasele europene, in seara zilei de 11 noiembrie, data la care Sfantul a fost inmormantat.
Sute de copii de gradinita si scoli generale s-au adunat ieri in Centrul Vechi al municipiului, avand fiecare pregatit un lampion. Motivul a fost celebrarea Sfantului Martin.
“In data de 11 noiembrie, in orasele europene, copiii isi pregatesc lampioane, se intalnesc intr-un loc central si dupa aceea fac o parada a lampioanelor. De obicei viziteaza si o biserica dedicata Sfantului Martin”, ne informeaza parintele Ioan Roman, protopopul romano-catolic de Baia Mare.
Manifestarea a fost organizata pentru prima data in Baia Mare, la initiativa protopopului romano-catolic Ioan Roman, dar manifestari asemanatoare au loc anual in orasele europene.
“ Noi organizam pentru prima data aici in Baia Mare aceasta sarbatoare, mai ales ca si aici exista o Biserica «Sfantul Martin», cel putin ruinele acestei biserici. Imi doresc foarte mult ca, in colaborare cu mai multe scoli, anul viitor sa fim cat mai multi si datorita faptului ca orasul Baia Mare este foarte strans legat de Sfantul Martin ca si unul dintre copatronii acestui oras”, precizeaza protopopul romano-catolic.
Alaiul a fost condus spre biserica romano-catolica de langa Turnul Stefan, de catre purtatorii steagurilor orasului si de ”ministranti” (copii imbracati in haine rosii si albe prezenti in ceremoniile bisericii romano- catolice). Micutii s-au bucurat de aceasta sarbatoare si au dovedit ca au si cunostinte despre sfantul sarbatorit. ”Mergem cu lampioane si ne distram. Pentru ca Sfantul Martin era un om foarte bun si mergem in fiecare an si ajutam pe cineva”, ne spune Rita, o fetita venita la mars. Tudor, un baietel de gradinita, se plimba si el, bucuros, cu lampionul in mana. ”Sarbatoresc Ziua Sfantului Martin si de aia am acest lampion,” ne spune baietelul.
“Drumul pe care il parcurg ei este, de fapt, o marturie. Ei trebuie sa duca lumina sfinteniei, bunatatii, umanului, dar in special a sfinteniei intre oameni. La fel cum a facut si Sfantul Martin acum 1.700 de ani”, ne explica simbolistica acestui drum parintele Ioan Roman.
Ajunsi la Biserica, micutii au participat la un mic program religios-educativ, dupa care au primit iconite si covrigei.
Ziua Sfantului Martin este sarbatoarea lui Martin de Tours, ales in anul 371 episcop. Desi investit cu demnitatea episcopala, si-a continuat felul de viata al unui pustnic, mancand o singura data pe zi, seara, dormind intr-o chilie pe un sac cu cenusa, daruind rugaciunii o mare parte din noapte. In cei douazeci si sase de ani de pastorire, a consolidat invatatura si viata crestina in centrul Frantei, si a castiga iubirea entuziasta a saracilor si a tuturor celor nedreptatiti.
A murit in ziua de 8 noiembrie 397, iar inmormantarea sa a avut loc la 11 noiembrie la Tours, o multime de oameni adunandu-se pentru a-i aduce un ultim omagiu. De atunci, sarbatoarea lui se tine la 11 noiembrie, fiind primul sfant care nu a murit ca un martir, dar, cu toate acestea, a fost venerat de popor.
Sursa: Sonia Rajnita