Premierul Cîțu a promis de mai multe ori că va reduce subvenția încasată de la bugetul de stat de partidele politice. În realitate, în perioada când a fost ministru de Finanțe și premier, conturile partidelor au încasat sume record, depășind chiar epoca PSD.
Ministrul de Finanțe, Florin Cîțu, anunța, pe 28 noiembrie 2020, că lucrează la bugetul de stat pentru 2021 și că „propune economii reale la bugetul de stat” prin tăierea cu „un procent semnificativ” a subvenției pentru partidele politice. El se lăuda că a redus subvenția pentru partidele politice cu 30% și în 2020. Informațiile sale sunt contrazise de datele oficiale.
„Marcel Ciolacu, așa se fac economii substanțiale la bugetul pentru anul viitor. Nu prin pseudo-demisii din Parlamentul României”, scria Florin Cîțu pe Facebook, ca o replică la demisia din Parlament a președintelui PSD pentru a nu încasa pensie specială.
Realitatea prezentată în datele Autorității Electorale Permanente (AEP) arată diferit față de postările de pe Facebook ale premierului.
Subvenția pentru partidele politice nu a fost redusă nici în 2020, nici în 2021. Dimpotrivă, ea s-a majorat față de perioada Dragnea – PSD. Anul acesta s-ar putea va ajunge la un record istoric, conform propunerii de rectificare bugetară: 265 de milioane de lei (53 milioane euro) pentru partidele parlamentare sau care au aleși locali.
La rectificarea bugetară propusă în acest an, subvenția partidelor a crescut cu peste 100 de milioane de lei față de bugetul votat în Parlament. „Reducerea” a fost doar pe Facebook.
Conform legii, suma alocată anual partidelor politice de la bugetul de stat este de cel puțin 0.01% și cel mult 0.04% din PIB. Raportarea la produsul intern brut a fost făcută printr-un amendament susținut de PSD în epoca Dragnea și depus chiar de fostul trezorier, Mircea Drăghici, cel care a fost condamnat definitiv pentru modul în care a folosit subvenția partidului.
Banii dați de partide pentru presă și propagandă pe primele șase luni ale anului. Partidele nu sunt obligate să prezinte defalcat unde trimit banii.
Președintele Autorității Electorale Permanente consideră că subvenția din 2015 nu era una care răspundea cerințelor partidelor, doar 6,7 milioane pe an pentru toate partidele. El a subliniat că a cerut un procent mediu pentru partide, între 0,01 și 0,04 din PIB.
„Niciodată nu vom cere pragul minim pentru că există o evoluție normală față de bugetele anterioare și nu vrem să dezechilibrăm balanța și planurile partidelor care primesc subvenția”, a spus președintele AEP pentru Europa Liberă.
Constantin Mitulețu-Buică susține că subvenția s-a majorat de 18 ori în ultimii cinci ani.
„Acum este o subvenție corectă, partidele vor primi 265 de milioane. Poate să fie chiar o evoluție în viitor”, adaugă președintele Autorității.
PSD a propus de-a lungul anilor ca subvenția pentru partidele parlamentare să crească. Marcel Ciolacu și Sorin Grindeanu în Parlament, imagine din 2021.
Continuarea AICI