Seful Executivului a aratat ca, in timp ce procurorul general l-a informat in scris ca ministrul Remes urmeaza a fi urmarit penal pentru trafic de influenta, in adresa DNA catre Remes se mentioneaza primirea de foloase necuvenite, informeaza Rompres.
Premierul a acuzat si faptul ca procuratura, prin scurgeri de informatii in presa, "doreste un singur lucru: sa-l transforme pe Remes in vinovat de-a gata".
Magistratii Curtii de Apel Bucuresti au respins, marti, recursul formulat de procurorii DNA in cazul Ioan Avram Muresan, astfel incat acesta va ramane in libertate.
Fostul ministru al agriculturii este invinuit ca ar fi dat un plic cu 15.000 de euro lui Remes, intr-o intalnire pe care a avut-o cu acesta la o terasa din Dorobanti.
"I-am dat un dosar referitor la o biserica greco-catolica din Baia Mare", a explicat Ioan Avram Muresan.
Aparatorul lui Muresan, Gheorghita Mateut, a cerut judecatorilor respingerea recursului DNA si ridicarea interdictiei de a parasi tara pentru clientul sau, considerand ca nu ar prezenta pericol public comportamentul general al acestuia.
Avocatul lui Muresan a intrebat retoric instanta ca in cazul in care procurorii au realizat fotografii si filmari in mod direct, de ce nu s-a trecut la procedeul flagrantului?
De cealalta parte, procurorul a cerut desfiintarea deciziei Tribunalului si arestarea lui Ioan Avram Muresan, considerand foarte grav faptul ca "un fost ministru da bani unui actual ministru pentru inlesnirea unei licitatii".
Procurorii DNA efectueaza cercetari penale fata de Ioan Avram Muresan, pentru complicitate la savarsirea a doua infractiuni de cumparare de influenta, prevazute de art. 61 din Legea 78/2000, si fata de Gheorghe Ciorba, om de afaceri, pentru savarsirea a doua infractiuni de cumparare de influenta.
Pe 7 octombrie, Tribunalul Bucuresti a respins propunerea procurorilor anticoruptie de arestare a lui Muresan, pentru o perioada de 29 de zile, insa i-au interzis acestuia sa paraseasca localitatea de domiciliu, municipiul Baia Mare.
Magistratii Tribunalului Bucuresti considera ca Muresan nu trebuie arestat, deoarece nu reprezinta un pericol pentru opinia publica, asa cum sustineau procurorii DNA.
Anchetatorii au sustinut ca Ioan Avram Muresan a incercat sa plece din tara cu cateva zile inainte de audierea programata la DNA, sustragandu-se, astfel, anchetei, dar judecatorii au respins si aceasta presupunere a procurorilor.
Ioan Avram Muresan a fost retinut, in noaptea de sambata spre duminica, pentru 24 de ore, de procurorii anticoruptie, dupa ce a fost audiat timp de mai multe ore, la Baia Mare.
DNA sustine ca Ioan Avram Muresan a intervenit pe langa actualul ministru al Agriculturii, Decebal Traian Remes, in scopul sprijinirii societatii Construct Europromt Satu Mare, controlata de omul de afaceri Gheorghe Ciorba, ca el sa castige o licitatie de lucrari organizata la nivelul Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Valcea.
In schimbul acestor servicii, Remes a primit, in septembrie, produse alimentare (palinca si produse din carne) in valoare de 1.500 lei si 15.000 de euro.
De asemenea, prin intermediul lui Ioan Avram Muresan, Gheorghe Ciorba i-a promis ministrului un autoturism Audi Q7, daca il va ajuta sa castige alte doua licitatii de lucrari aflate in curs de derulare la Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic si de Vanatoare-Ramnicu Valcea din subordinea Ministerului Agriculturii.
Procurorii probeaza acuzatiile cu declaratiile date la DNA de martorii Gheorghe Ciorba, concubina acestuia, Florica Alec, si Gheorghe Marin Ciorba.
De asemenea, CAB a respins si recursul fostului ministru, mentinand interdictia ca Ioan Avram Muresan sa paraseasca localitatea.
Decizia Curtii de Apel Bucuresti este definitiva, iar procurorii anticoruptie nu mai pot cere arestarea lui Ioan Avram Muresan decat in cazul in care apar elemente noi in acest caz.
Sursa: Ioana Osan