Dumitru Prunariu a primit astazi, 12 aprilie, o medalie din partea presedintelui rus Dmitri Medvedev, alaturi de mai multi cosmonauti sovietici, cu ocazia celebrarii a 50 de ani de la primul zbor al unui om in spatiu, a declarat serviciul de presa al Kremlinului. Presedintele Dmitri Medvedev a acordat distinctii de stat mai multor cosmonauti sovietici si unor experti in explorarea spatiala din 15 de tari, marti, cu ocazia celebrarii a 50 de ani de la primul zbor efectuat de un om in spatiu, potrivit Ria Novosti.
Reprezentantii Kremlinului au precizat, marti, ca Dumitru Prunariu se afla printre fostii cosmonauti sovietici care au fost decorati. Romanul a primit o medalie pentru realizari in dezvoltarea explorarii spatiale.
Pe de alta parte, cosmonautii Oleg Skripotchka, Mihail Korniyenko si Aleksander Skvortsov, membri ai echipajului in ultimele doua expeditii pe Statia Spatiala Internationala (ISS), au primit titlul de „Erou al Rusiei”, cea mai inalta decoratie a statului. Alexander Kaleri si Fiodor Iurcikin, care au ajuns, de asemenea, la bordul ISS, au primit Ordinul National pentru Merit.
Mai multi fosti cosmonauti sovietici, printre care Aleksei Leonov, primul om care a realizat o iesire in spatiu, si Valentina Tereshkova, prima femeie care a ajuns in spatiu, au primit prestigiosul Ordin al Prieteniei.
Alaturi de cosmonauti, 51 de experti din 15 tari au primit distinctii pentru contributia adusa in stiintele explorarii spatiale.
In urma cu o jumatate de secol, pe 12 aprilie 1961, Uniunea Sovietica a devenit prima tara care a trimis un om in spatiu, pe Iuri Gagarin, care a decolat de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan la bordul unei capsule Vostok-1 si a efectuat o rotatie in jurul Pamantului care a durat 108 minute.
Medvedev a descris zborul lui Gagarin ca pe un „eveniment revolutionar” care a schimbat lumea.
Nascut in martie 1934, intr-un sat din apropiere de Smolensk, dupa o copilarie dificila, marcata de razboi si de ocupatia nazista, Gagarin s-a pregatit initial pentru a deveni muncitor metalurgist. Pasionat de aviatie, tanarul Gagarin a fost recrutat intr-o scoala militara din Orenburg si a pilotat pentru prima oara un avion in anul 1955. Intr-o zi de toamna, in 1959, cand o comisie speciala a selectionat cativa voluntari pentru a pilota „un nou tip de avion”, statura lui modesta – Gagarin avea o inaltime de circa 160 de centimetri – i-a fost favorabila. Douazeci de candidati au inceput un program special de antrenament timp de un an, intr-un centru secret din Moscova. Pe parcurs, dintre ei au ramas doar 12, iar apoi doar sase – printre care se afla si Gagarin.
In 1961, Gagarin a fost desemnat pentru a efectua primul zbor al unui om in spatiu, programat a avea loc pe 12 aprilie. Pe atunci, Gagarin avea 27 de ani si era casatorit cu Valentina, o infirmiera care tocmai o nascuse pe a doua fiica a cuplului. Misiunea lui era periculoasa: dintre cei 48 de caini trimisi de URSS in spatiu, 20 pierisera.
Reusita lui Gagarin a avut un impact considerabil: cucerirea spatiului ii facea pe oameni sa viseze, iar URSS a dovedit lumii intregi suprematia ei tehnica fata de Statele Unite in acest domeniu.
Dumitru Prunariu este primul si singurul roman care a zburat in spatiul cosmic, pe 14 mai 1981. Prunariu a participat la misiunea Soyuz 40 din cadrul programului spatial Intercosmos si a petrecut in spatiu 7 zile, 20 de ore si 42 de minute. De profesie inginer aeronautic, Prunariu a fost pe rand ofiter inginer in cadrul Comandamentului Aviatiei Militare, sef al Aviatiei civile romane, presedinte al Agentiei Spatiale Romane, ambasador al Romaniei in Federatia Rusa, presedintele Consiliului de ne-militarizare a spatiului cosmic din cadrul ONU. In prezent, are gradul de general maior, cu doua stele, in rezerva.
Reintors in Romania dupa zborul cosmic, in anul 1981, Dumitru Prunariu a primit titlul de onoare suprem de „Erou al R.S.Romania”. De asemenea, guvernul Uniunii Sovietice i-a decernat ordinele de „Erou al URSS” si „Steaua de Aur”, pentru realizarea primului zbor cosmic cu participarea unui cetatean roman. In 1982, devine membru al Federatiei Aeronautice Internationale, care ii va conferi Medalia „Iuri Gagarin”, iar doi ani mai tarziu a fost decorat cu Medalia de aur „Hermann Oberth” a Societatii germane de rachete „Hermann Oberth – Wernher von Braun”. Ca o recunoastere a activitatii sale de pionierat in domeniul cosmonauticii romanesti, presedintele Romaniei i-a conferit, la 1 decembrie 2000, Ordinul National „Steaua Romaniei” in grad de Mare Ofiter.
Din mai 2002, Dumitru Prunariu este membru de onoare al Academiei Americano-Romane de Arte si Stiinte inregistrata in California (SUA).
Sursa: Mediafax