Joi, 19 decembrie 2019, cu începere de la ora 18,00, în sala de festivități de la Gran Gala din Baia Mare a avut loc ”Gala Sportivilor Maramureșeni” 2019, o inițiativă prin care Consiliul Județean Maramureș recunoaște și recompensează performanțele înregistrate de sportivii județului nostru. Evenimentul a fost deschis printr-un recital de colinde susținut de membri ai Ansamblului Folcloric Național „Transilvania”, moment care a reprezentat un prilej de retrăire a bucuriei lăuntrice specifice Crăciunului, una dintre cele mai mari sărbători ale creștinătății.
În cadrul galei au fost nominalizate șase categorii, după cum urmează: cluburi care promovează sportul în rândul tinerilor; masters; recunoașterea tinerelor talente sportive; TOP 10 la sporturi de echipă; TOP sport Maramureș și TOP sport cei mai buni sportivi ai Maramureșului. Sportivii premiați au fost desemnați atât pe baza criteriilor stabilite de către Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Maramureș, dar și în baza propunerilor Comisiei de Sport din cadrul Consiliului Județean Maramureș. Peste 50 de sportivi și peste 20 de antrenori au fost premiați cu această ocazie, valoarea totală a primiilor ridicându-se la 200.000 lei, dublu față de suma alocată recompensării acestora în anul 2018 și de patru ori mai mare decât în 2016, când au fost alocați 50.000 de lei acestui eveniment.
Instituția Consiliului Județean Maramureș a fost reprezentată de președintele Gabriel Zetea, vicepreședintele Ioan Doru Dăncuș și consilierii județeni Liliana Moga, președintele Comisiei de Sport, Marinel Kovacs și Teodor Ardelean. Alături de aceștia s-au aflat deputatul Călin Matei, dar și fostul secretar de stat în cadrul Ministerului Tineretului și Sportului, Cosmin Butuza.
Șeful administrației județene, Gabriel Zetea, a adresat felicitări și cuvinte de mulțumire tuturor celor prezenți, subliniind importanța mai mare pe care administrațiile locale ar trebui să o acorde sportului. „O reformă a sportului maramureșean va fi obligatorie în perioada următoare. Regret că nu s-a reușit, la nivel central, trecerea la descentralizare, astfel încât autoritățile locale, cele care cunosc cel mai bine nevoile din domeniu, să poată decide viitorul sportului într-un anumit județ. Un astfel de demers ar permite alocarea de resurse pentru reabilitări și construcții de baze sportive, astfel încât să existe locuri în care să se poată face cu adevărat performanță. Din păcate, în ultimii 30 de ani, nu a existat în România o strategie națională pentru sport, lucru regretabil deoarece sportul, fie că este de masă sau de performanță, înseamnă de fapt, înainte de toate, sănătate. De anul viitor, îmi doresc să avem dezbateri publice și să putem să decidem împreună prioritățile adevărate ale sportului la nivel județean, astfel încât județul Maramureș să-și dobândească potențialul de a redeveni a doua capitală a spotului românesc, așa cum a fost în trecut”, a declarat Gabriel Zetea, președintele Consiliului Județean Maramureș.
Deși în anul 2019, Consiliul Județean Maramureș a hotărât dublarea bugetului alocat sportului, dar și dublarea sumei alocate pentru premierea elitei sportului maramureșean, șeful administrației județene a arătat că sumele acordate recunoașterii meritelor celor care duc numele Maramureșului pe podiumurile naționale și internaționale ar trebui să fie mult mai consistente.