Cineasta franceza Agnès Varda, supranumita „bunica noului val francez”, va primi premiul Palme d’Or onorific la cea de-a 68-a editie a Festivalului de Film de la Cannes, informeaza site-ul oficial al evenimentului.
Premiul ii va fi inmanat in timpul ceremoniei de inchidere a prestigiosului eveniment, care are loc anul acesta in perioada 13 – 24 mai.
Anterior, acest premiu le-a mai fost acordat doar regizorilor Woody Allen, in 2002, Clint Eastwood, in 2009, si Bernardo Bertolucci, in 2011. Distinctia este acordata unor cineasti celebri ale caror opere au avut un impact mondial, dar care niciodata nu au fost recompensati cu un trofeu Palme d’Or.
Agnès Varda este prima regizoare care primeste prestigiosul trofeu. Cu legendarul sau umor, aceasta a spus: „Si totusi, filmele mele nu au inregistrat niciodata vanzari atat de mari ca ale lor (precedentilor castigatori, n.r.)”.
De origine belgiana, Agnès Varda este una dintre putinele regizoare aparute in „noul val” din cinema-ul francez. Sotul ei a fost regizorul Jacques Demy, cunoscut pentru filme precum „Domnisoarele din Rochefort/ Les demoiselles de Rochefort”, „Umbrelele din Cherbourg/ Les Parapluies de Cherbourg” si „Pielea de magar/ Peau d’Ane”, care a murit in 1990.
Primul ei film, „La Pointe-courte”, a fost lansat in 1954 si i-a adus in timp porecla de „bunica noului val francez”. Cu un montaj realizat de Alain Resnais, filmul a marcat tanara scoala franceza de cinematografie. Apoi, Agnès Varda a regizat filme de referinta, colaborand cu actori de marca, precum Philippe Noiret, Marcello Mastroianni, Catherine Deneuve si Michel Piccoli.
Printre filmele pe care le-a realizat se numara „Cleo de la 5 la 7/ Cleo from 5 to 7”, din 1962, selectat la Festivalul de la Cannes si premiat de criticii din Franta, „The Creatures”, din 1966, „Lions Love”, din 1969, „Documenteur”, din 1981, „Vagabond/ Sans toit ni loi”, din 1985, „The Gleaners and I”, din 2000, „Plajele lui Agnès/ The Beaches of Agnes”, din (2008), si scurtmetrajul „Oncle Yanco”, din 1967, dar si cinci episoade din seria TV „Agnes de ci de la Varda”, din 2011.
Toate filmele sale combina fictiunea cu documentarul.
De-a lungul timpului a castigat numeroase trofee, precum Ursul de Argint, la Festivalul de la Berlin, pentru „Le bonheur” (1965), Leul de Aur la Venetia, pentru „Vagabond”, premiul EFA pentru regie, pentru „The Gleaners and I”, premiul César, pentru „Plajele lui Agnès”. Creatia sa a fost recompensata cu Carosse d’Or la Festivalul de la Cannes, un premiu César onorific, un Leopard de Aur onorific (Locarno), precum si premiul pentru intreaga cariera din partea Academiei de Film Europene (EFA).
Pe langa filme, Agnès Varda a realizat expozitii de fotografie si instalatii de arta.
Sursa: Mediafax