Premiul Nobel pentru Fizica 2009 a fost decernat cercetatorului americano-britanic Charles Kao, pentru activitatea sa de cercetare asupra proprietatilor fibrei optice, si oamenilor de stiinta americani Willard Boyle si George Smith pentru studiile lor asupra proprietatilor materialelor semiconductoare, a anuntat Comitetul Nobel. Cei trei laureati au fost prezentati ca adevarati “maestri ai luminii” pentru ca activitatea lor de cercetare a dus la “numeroase inovatii cu aplicatie practica in viata de zi cu zi si la obtinerea de noi instrumente stiintifice”.
Cei trei oameni de stiinta au creat tehnologia din spatele fotografiei digitale si au contribuit la dezvoltarea comunicatiilor in jurul lumii prin retele de fibra optica, capabile sa transfere volume foarte mari de date.
Premiul Nobel recompenseaza activitatea stiintifica sustinuta de Charles Kao, activitate ce a dus la “progrese in domeniul transmiterii fluxurilor de lumina prin fibre optice”, conform Comitetului Nobel. Descoperirile facute de acesta “au deschis calea aplicatiilor pe baza de fibra optica, aceste tehnologii fiind folosite in prezent in aproape toate domeniile legate de comunicatiile telefonice si transferul de date”, mai precizeaza Comitetul Nobel.
Charles Kao s-a nascut la Shanghai si este si cetatean britanic. El a fost recompensat pentru descoperirea pe care a facut-o in 1966,cand a reusit sa transmita un flux de lumina pe distante foarte mari, folosind cabluri de fibra optica – descoperire aflata la baza telefoniei moderne si a transferului de date pe internet, in jurul lumii.
Willard Boyle si George Smith au invetat un senzor de imagini in format digital, CCD (charge-coupled device) devenit in prezent “ochiul electronic” pentru mai toate domeniile in care sunt folosite aparate de fotografiat sau camere de luat vederi, de la cele mai ieftine aparate digitale de fotografiat, pana la instrumente chirurgicale extrem de delicate.
Aceasta tehnologie inventata de Boyle si Smith are la baza descoperirea efectului fotoelectric, realizata de Albert Einstein (laureat al Premiului Nobel pentru Fizica in 1921). Cei doi cercetatori, ce lucrau in laboratoarele Bell din New Jersey, au creat un senzor de imagine capabil sa transforme lumina intr-un mare numar de puncte, sau pixeli, intr-un timp foarte scurt.
Principala proprietate a acestui senzor este ca permite transferarea pe suprafata sa a informatiei luminoase transformata in impulsuri electrice, aceasta putand fi citita din cea mai apropiata regiune. Un dispozitiv ADC (analog to digital converter) transforma apoi informatia analoga a fiecarui pixel intr-o valoare digitala prin masurarea intensitatii sarcinii acesteia. Rezultatul acestui proces este o imagine foarte exacta, cu un nivel scazut de impuritati si o rezolutie mare care creste direct proportional cu marimea senzorului.
Cei trei laureati isi vor imparti suma de 1 milion de coroane suedeze (980.000 de euro) care se atribuie impreuna cu Premiul Nobel.
Anul trecut premiul Nobel pentru Fizica a fost impartit intre un american de origine japoneza, Yoichiro Nambu, si doi japonezi, Makoto Kobayashi si Toshihide Maskawa, pentru descoperirile din domeniul fizicii particulelor ce explica anomaliile legate de nasterea Universului, in urma exploziei primordiale – Big Bang, ce a avut loc acum 14 miliarde de ani.
Sursa: Agerpres