Premiul Nobel pentru Chimie a fost castigat azi, 8 octombrie, de cercetatorii americani Roger Tsien si Martin Chalfie, alaturi de omul de stiinta japonez Osamu Shimomura, pentru munca lor de cercetare in domeniul proteinelor fluorescente, cu aplicatii in domeniul medical, in special in ceea ce priveste detectarea tumorilor maligne.
Cei trei laureati ai prestigiosului premiu au descoperit in 1962 proteina fluorescenta verde sintetizata de o specie de meduze, descoperire considerata, conform Comitetului Nobel, drept esentiala pentru dezvoltarea biochimiei.
Aceste proteine fluorescente sunt folosite pentru capacitatea lor de marcare, in special in domeniul geneticii. ”Aceasta proteina a devenit unul dintre cele mai importante instrumente ale biostiintei contemporane”, se precizeaza in comunicatul Comitetului Nobel.
Osamu Shimomura, nascut in 1928 la Kyoto, a lucrat in cadrul mai multor laboratoare stiintifice americane, in special la Boston. Martin Chalfie, nascut in 1947, este profesor de biologie la Universitatea Columbia din New York. Roger Tsien, nascut in 1952, este profesor din 1989 la Universitatea California din San Diego.
Laureatii premiului Nobel pentru Fizica vor intra in posesia prestigioasei distinctii la 10 decembrie, din partea regelui Suediei, Carl Gustaf al XVI-lea. Premiul consta intr-o medalie din aur, o diploma si suma de 10 milioane de coroane suedeze (aproximativ 1 milion de euro).
Sursa: Agerpres
În Regatul Maramureșului există o triplă alianță! Este clar! Totul este negociat și împărțit! S-au aruncat zarurile și noua ordine...
Citeste mai mult