Presedintele american Barack Obama a primit Premiul Nobel pentru Pace 2009, a anuntat azi, 9 octombrie, Comitetul Norvegian pentru Nobel la Oslo, relateaza Associated Press. Potrivit motivarii Comitetului, actualul lider de la Casa Alba a obtinut premiul pentru „eforturile sale extraordinare pentru a intari diplomatia internationala si cooperarea intre popoare”. „Foarte rar o persoana a captat atentia lumii precum Obama si a dat poporului sau sperante pentru un viitor mai bun”, au aratat membrii comitetului.
Numele lui Obama fusese mentionat deja ca posibil laureat, insa multi comentatori estimau ca este prea devreme pentru ca actualul lider de la Casa Alba sa primeasca acest premiu.
Nascut pe 4 august 1961 in Hawaii, Obama a petrecut o mare parte a copilariei in Honolulu, iar de la sase pana la zece ani a trait in Jakarta, impreuna cu mama si cu tatal vitreg, de origine indoneziana. A absolvit Universitatea Columbia si Facultatea de Drept de la Harvard.
Obama a lucrat ca avocat specializat in apararea drepturilor civile, inainte de a deveni membru al Senatului statului Illinois, din 1997 pana in 2004. A predat dreptul constitutional la Universitatea din Chicago, din 1992 pana in 2004. Dupa o incercare nereusita de a obtine un loc in Camera Reprezentantilor a SUA in anul 2000, in 2003 Obama si-a anuntat participarea la campania electorala pentru Senatul Statelor Unite.
Un an mai tarziu, cand era inca membru al Senatului din Illinois, Obama a tinut discursul principal la Conventia Nationala Democrata din 2004. In noiembrie 2004, Obama a fost ales senator al Statelor Unite, cu o majoritate de 70% din voturi.
In februarie 2007, el si-a anuntat inceperea campaniei prezidentiale si a castigat alegerile in fata republicanului John McCain. La 20 ianuarie 2009 el a preluat functia de presedinte al SUA de la George W Bush, devenind primul presedinte american de culoare.
Premiul Nobel pentru Pace este acordat persoanelor, institutiilor sau organizatiilor internationale care au depus eforturi deosebite pentru instaurarea sau restabilirea pacii intr-o zona de conflict, precum si prezervarea ei la nivel international.
Prima distinctie de acest gen a fost acordata in 1901, in comun, fondatorului Crucii Rosii, Henry Dunant si conducatorului miscarii pacifiste de atunci Frederic Passy. Pana in prezent 95 de persoane si 20 de organizatii au fost onorate cu acest premiu. Comitetul International al Crucii Rosii a obtinut premiul de trei ori in 1917, 1944 si 1963, iar Inaltul Comisariat al ONU pentru refugiati, de doua ori, in 1954 si 1981.
Nobelul pentru Pace a fost acordat in 2008 fostului presedinte finlandez Martti Ahtisaari, cel care a redactat planul de reglementare a statutului provinciei Kosovo.
Comisia Interguvernamentala a ONU pentru Schimbari Climatice (IPCC) si fostul vicepresedinte american Albert Arnold (Al) Gore Jr. au fost laureati in 2007.
Expertul in economie Muhammad Yunus din Bangladesh, supranumit si bancherul saracilor (2006), Agentia Internationala pentru Energie Atomica si directorul sau Mohamed El Baradei (2005), fostul presedinte american Jimmy Carter (2002), secretarul general al ONU Kofi Annan (2001), fostul lider al URSS Mihail Gorbaciov (1990), fostul secretar de stat american George C. Marshall (1953) si Institutul de Drept International (1904) sunt doar cateva dintre numele intrate in istorie pentru aportul lor la pacea lumii si care au fost rasplatite cu aceasta inalta distinctie.
Sursa: Agerpres