Vezi VIDEO
De Ziua Nationala a Romaniei, o tanara maramureseanca demonstreaza ca mai exista cetateni mandri ca sunt romani. In timp ce unii vorbesc pe la colturi ca s-au saturat de tara in care traiesc si cauta o scapare pentru a evada din acest spatiu, exista tineri care nu se leapada de demnitatea de a fi si a simti romaneste. Casandra Hausi, o tanara profesoara de canto de la Liceul de Arta, “arde” pe scena si canta, din prea plinul sufletului ei, folclor, cartea de vizita a romanilor in toata lumea. Tanara marturiseste ca folclorul a devenit pentru ea ”casa” in care se regaseste. Casandra Hausi a castigat pentru prima data marele premiu si trofeul Festivalului – concurs national al interpretilor cantecului popular romanesc Maria Tanase – editia a XX-a, care a avut loc in perioada 25-27 octombrie la Craiova.
Casandra Hausi este, in prezent, profesor de canto la Liceul de Arta din Baia Mare. Canta din copilarie, iar pana acum a abordat genuri diferite de muzica: a cantat muzica usoara, muzica clasica, iar acum a ajuns la folclor, calcand pe urmele modelului sau, Maria Tanase, pe care o numeste ”maestra intr-ale folclorului”.
Desi nu s-a nascut la tara, Casandra Hausi simte ca folclorul este ”casa” ei. A demonstrat ca nu e nevoie sa fii neaparat nascut la tara pentru a canta cu tot sufletul folclor, muzica sacra a maramuresenilor, ci ca e nevoie sa ai darul acesta de la Dumnezeu, apoi e nevoie de multa munca, ambitie si chiar sprijin din partea celor dragi. “Cineva foarte drag din muzica populara mi-a spus ca nu pot sa cant folclor daca nu m-am nascut la tara. Am demonstrat contrariul”, marturiseste Casandra care a adaugat ca iubeste doinele, si sigur acest lucru nu e intamplator, mai ales ca pe mama ei o chema chiar Doina.
Casandra Hausi mai spune ca vocea grava cu care este inzestrata a fost pentru ea in unele momente un complex, pentru ca ”e greu sa strunesti asa o voce grava, asa ca au fost momente in care am deznadajduit”.
Timpul a demonstrat ca vocea grava, unica pe care o are maramureseanca, nu este un dezavantaj, ci o sansa care i-a fost data pentru a transmite sentimente adanci celor care o asculta, de a reda prin cantec darzenia si esenta a ceea ce inseamna sa fii un adevarat maramuresean. De altfel, Casandra Hausi a ales sa interpreteze una dintre baladele indragite ale maramuresenilor, care ii este dedicata chiar unui erou al Maramuresului, Pintea Viteazul.
”Balada lui Pintea Viteazul” a fost cantecul pe care Casandra a ales sa-l cante si in cadrul Festivalului – concurs national al interpretilor cantecului popular romanesc Maria Tanase, editia a XX-a, care a avut loc in perioada 25-27 noiembrie, la Craiova.
A ajuns la festival dupa ce a fost zarita de directorul Centrului Creatiei Populare, Stefan Maris, la o expozitie de fotografie de la Biblioteca Judeteana ”Petre Dulfu” din Baia Mare. “Domnul Stefan Maris mi-a marturisit ca pe loc a decis sa fiu reprezentanta Tarii Maramuresului la festival”. La preselectia care a avut loc in 24 noiembrie au participat peste 100 de concurenti din tara, dar si din Chisinau. Interpretarea unica a impresionat juriul, care a fost prezidat chiar de artistul Tudor Gheorghe, astfel ca interpreta a fost rasplatita cu marele premiu si trofeu al festivalului.
A fost prima prezenta a Casandrei la un festival de muzica traditionala si, implicit, primul premiu obtinut la un concurs de gen. Totodata este pentru prima data cand trofeul Festivalului ”Maria Tanase” este castigat de o interpreta din Maramures, dupa cum a marturisit Casandra Hausi.
Interpreta spune ca acest premiu este ”o mare onoare, pentru ca in 1963 s-a dus dintre noi Maria Tanase, dar a ramas vesnic in sufletele noastre”. Casandra considera ca acest trofeu i se datoreaza ”in primul rand lui Dumnezeu”, care i-a dat acest dar, dar si parintilor sai, de la care a invatat adevarate lectii de viata. “In spatele acestui trofeu sunt multi oameni carora trebuie sa le multumesc. E munca mea, dar si ajutorul altora care mi-au dat incredere. De aceea vreau sa le multumesc parintilor, tatalui meu care m-a invatat ca intotdeauna sa ma ghidez dupa conceptul Nihil sine Deo, adica Nimic fara Dumnezeu. Ii multumesc mamei mele care mi-a zis intotdeauna cand pleci in calatorie sa fii fata mosului, nu fata babei”.
Casandra a tinut sa le multumeasca si profesorilor de la Liceul de Arta, care au pasuit-o saptamana trecuta cu absentele, elevilor, dar si prietenilor. Totodata, aceasta a aratat ca premiul sau reprezinta ”o multumire pentru genialul rapsod al tarii Lapusului, Nicolae Pitis”, de la care a invatat arta cantului. De altfel succesul sau de la Craiova se datoreaza in mare parte chiar rapsodului Nicolae Pitis, pe care Casandra Hausi spune ca l-a vizitat inainte de a merge la concurs, pentru a se incarca cu energie pozitiva. “ Am mers la marele meu maestru, Nicolae Pitis, inainte de drum si dansul mi-a zis: Fata me sa canti cu curaj, cu dragoste si cu tine. De asemenea a spus: asa cum ai cantat aici, asa sa arzi si pe scena”.
Si pentru ca orice reusita iti da aripi sa continui ceea ce ai inceput, Casandra Hausi a mai precizat ca isi doreste ca in viitor sa stranga folclor. ”Eu am inceput cu muzica usoara, apoi am studiat canto clasic si ma bucur ca mi-am gasit casa. Aici e casa mea, in folclorul romanesc”.
Sursa: Camelia Tocaci