Administrația publică locală din Borșa „a luat în vizor” un alt proiect aparent „mort” pe care dorește să-l finalizeze. După ce a transformat Pârtia Olimpică de Schi în vedeta stațiunilor de schi din România, Administrația Publică Locală dorește să transforme unitatea medicală în cel mai mare spital de recuperare din România.
„Când am decis să «resuscităm» proiectul telegondolei și al pârtiei, nimeni nu ne dădea nicio șansă și ne credeau nebuni. Cu o echipă bine sudată, oameni harnici, care au crezut ca și mine că pot transforma visul în realitate, cu doza de nebunie necesară pentru a trece la fapte, am reușit. Putem face la fel și cu spitalul, să-l modernizăm, să devină un etalon”, a punctat Ion Sorin Timiș, primarul orașului Borșa.
Au fost demarate deja procedurile de transformare, dar acum totul depinde de un singur lucru: ca să poată investi bani, Primăria Borșa trebuie să preia spitalul de la Ministerul Sănătății.
„Nu poți investi în ceva ce nu-ți aparține și chiar dacă spitalul deservește borșenii, din punct de vedere legal nu ne aparține nouă, astfel că nu putem face investiții acolo. Trecerea din subordinea Ministerului Sănătății în subordinea Primăriei ar crea cadrul legal pentru dezvoltare”, a subliniat primarul.
Proiectul pentru modernizarea unității medicale este amplu, iar proiectanții par să se fi gândit la toate aspectele pe care le implică o unitate medicală care se respectă: de la facilități pentru medici și pacienți, până la specialități noi de care are nevoie orașul.
„Se va construi un nou corp de clădire pentru urgențe, ATI, bloc operator, secții de acuți – chirurgie, pediatrie, neurologie, ortopedie, ginecologie, iar clădirea existentă va fi reabilitată și modernizată pentru recuperare: recuperare respiratorie, ortopedică și neurologică, reumatologie. Totodată, se vor moderniza și bazinele de înot și sala de sport. Pe lângă aceste investiții la spital, clădirea D3 va fi transformată în Secție paliativă”, a detaliat primarul Timiș.
Pe noul corp de clădire va fi construit heliportul și în imediata apropiere este proiectată deja o stație de ambulanțe. În ceea ce privește stadiul lucrărilor și finanțarea, primarul spune că se lucrează deja la documentația necesară.
„Avem nota conceptuală. Se lucrează la proiectare, DALI și SF. Finanțarea va fi asigurată din mai multe surse, CNI, PNRR și Fonduri Europene”, a explicat Ion Sorin Timiș, primarul orașului Borșa.
Noul spital va fi eficient și din punct de vedere energetic, iar la final, pacienții, personalul, dar și aparținătorii vor avea parte de un adevărat complex medical.
„Apa caldă și lumina în spațiile comune vor fi asigurate de panouri fotovoltaice și pompe de căldură. În jurul spitalului se vor amenaja spații verzi și zone de relaxare, iar în subteran parcare pentru personal și pacienți sau vizitatori”, a concluzionat primarul.
Spitalul de Recuperare Borșa a fost construit în anul 1985 și acordă servicii de spitalizare continuă, servicii ambulatorii de specialitate, servicii de spitalizare de zi sau servicii paraclinice în următoarele specialităţi: anestezie şi terapie intensivă, medicină internă, pediatrie, chirurgie generală, obstetrică-ginecologie, medicină de laborator, radiologie – imagistică medicală.