Preoții care cer bani pentru a oficia o înmormântare sau o căsătorie pot fi caterisiți, iar credincioșii au posibilitatea să reclame astfel de situații direct la Patriarhia Română, folosind adresa de e-mail special destinată sesizărilor primite de la enoriași. Majoritatea românilor sunt convinși că este necesar să ofere bani preoților în cazul unei căsătorii sau al unei înmormântări, mai ales că tarifele respective sunt afișate în majoritatea parohiilor. Cu toate acestea, în realitate, oamenii nu sunt obligați să plătească absolut nimic, iar singurele contribuții financiare pentru biserică sunt ajutoarele pe care enoriașii le pot oferi voluntar. În schimbul acestor contribuții, aceștia trebuie să primească și chitanță, conform informațiilor publicate de Mesagerul Hunedorean.
Preoții care solicită bani pentru o ceremonie de nuntă sau pentru o înmormântare sunt supuși unor sancțiuni impuse de Biserica Ortodoxă Română, acestea variind de la mustrare și verificări periodice până la mutarea disciplinară din parohie sau chiar caterisire în cazurile extreme. Potrivit purtătorului de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, preoții care solicită bani pentru înmormântări pot ajunge să-și piardă chiar și statutul de preoție. Scopul acestei hotărâri de sinod este de a asigura transparența financiară, de a preveni exploatarea financiară a familiilor îndurerate și de a elimina eventualele abuzuri.
Cu toate acestea, există situații în care oamenii declară că nu au auzit de această hotărâre sau că nu pot să o respecte din diverse motive. Astfel, apare o problemă de comunicare și de informare a enoriașilor cu privire la regulile și cerințele bisericii. Trebuie menționat că restricțiile și regulile privind colectarea banilor de către preoți în cadrul serviciilor funerare pot varia de la biserică la biserică. Prin urmare, este întotdeauna recomandabil să consultați surse oficiale sau să vă adresați autorităților bisericești locale pentru informații precise și actualizate cu privire la această problemă. În concluzie, contribuțiile financiare cerute de biserică nu sunt obligatorii, ci reprezintă doar ajutoare financiare oferite de enoriași de bună voie. Există sancțiuni pentru preoții care solicită bani în mod abuziv, iar aceștia trebuie să respecte regulile și cerințele legale și etice. Cu toate acestea, este nevoie de o mai bună informare și comunicare între biserică și enoriași pentru a evita eventualele neînțelegeri și probleme în această privință.
Orice caz în care oamenii sunt forțați să plătească poate fi reclamat la Biserica Ortodoxă Română prin intermediul adresei de e-mail biroul.sesizari@patriarhia.ro.
Bună ziua. E normal că Sfântul Paște să fie plătit de către enoriași?.La parohia Cioranii de jos, județul Prahova se cere bani pentru că anafora sa fie dată în noaptea învierii. Preotul se numește Matei Radu.
La rotari judetul prahova se cere 50 de lei pentru o sticla de vin care se impartasesc oamenii aici daca nu ai 100 de lei in buzunar nu aj ce cauta la biserica
Dacă vine cu botezul si ii dai 50 de lei spune preotul ca se da de la 100 de le in sus
Nj ai voie sa pui la mormant lumanare sau candela din comert doar din biserica si sant foarte scumpe
O sa creme satul televiziunea ca nu se mai poate
Le spune batranilor ca daca nu dau bani ca o sa moarta nu o sa ii ingroape preotul de numeste Gabriel Anghelines
Bună seara, avem și noi o problema cu preotul nostru din sat. Ia foarte mulți bani la o înmormântare. În jur de 16 milioane. Avem foarte mulți martori din sat care se plâng. Și nu vrea sa dea nici chitanță la îndemână. Și a zis ca cei care nu dau bani ii lasă cu mortul în casa… va rog mult dacă se poate sa ne ajutați. Biserica se afla în sat Bărăști, comuna Morunglav, județul Olt. Dumnealui este prot la doua biserici.. preotul se numește Marinescu Petrișor