Micii romanesti pot fi comercializati pe piata europeana incepand de miercuri, 25 iunie, data la care a intrat in vigoare regulamentul Comisiei Europene privind utilizarea anumitor aditivi alimentari in preparatele din carne.
„In data de 5 iunie a fost publicat in Jurnalul Oficial al UE nr. L166/ 11 Regulamentul Comisiei nr. 601/ 2014 care amendeaza Anexa II la Regulamentul 1333/ 2008 in ceea ce priveste categoriile de carne si utilizarea anumitor aditivi alimentari in preparatele din carne. Regulamentul 601/ 2014 al Comisiei prevede printre altele, fabricarea pastei de mici dupa reteta originala si comercializarea micilor realizati din aceasta pe piata nationala, dar si la nivel european. Precizam ca Regulamentul 601/ 2014 va intra in vigoare la 25 iunie 2014, ca atare consumatorul roman si nu numai se poate bucura in continuare de savoarea micilor romanesti„, preciza Ministerul Agriculturii intr-un comunicat transmis la inceputul lunii iunie.
Conform sursei citate, Reprezentanta Romaniei la Bruxelles, sustinuta de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale si de organizatiile de producatori si procesatori din sector, au finalizat astfel demersurile necesare pentru includerea in lista mentionata in Anexa II la Regulamentul (CE) nr. 1333/ 2008 a componentilor utilizati la fabricarea pastei de mici.
Scopul reuniunilor la Bruxelles a fost acela de a permite reprezentantilor industriei agroalimentare din Romania sa explice Comisiei justificarea tehnologica a utilizarii aditivilor printre care si bicarbonatul de sodiu, in vederea identificarii unei solutii practice de a modifica Anexa II la Regulamentul 1129 /2011 pentru a include acesti aditivi.
Decizia cea mai importanta privind dosarul autorizarii aditivilor bicarbonat de sodiu si carmin la prepararea mititeilor romanesti a fost luata in data de 10 martie in Comitetul permanent pentru lantul alimentar si sanatatea animala (SCFCAH), prin obtinerea unui vot favorabil care permitea includerea aditivilor necesari pastei de mici in legislatia actuala a Uniunii Europene.
Nu mai putin de noua state membre beneficiaza de pe urma deciziei din 10 martie a SCFCAH, potrivit careia au fost autorizati mai multi aditivi pentru utilizare la prepararea anumitor produse, printre care si micii romanesti.
In urma votului din SCFCAH, a fost autorizata la nivelul CE folosirea unor aditivi in preparate precum Kasseler, Bräte si Surfleisch din Germania si Austria, lomo adobado, pincho moruno, careta adobado si costillas adobadas din Spania, toorvorst si ahjupraad din Estonia, gyros, souvlaki, bifteki, soutzoukaki si kebap din Grecia, mici din Romania, cevapcici, pljeskavice din Croatia, dar si in sunca sarata de Craciun din Finlanda.
Potrivit datelor furnizate de Federatia Pro Agro, in Romania, se consuma anual intre 20.000 si 25.000 de tone de mici, ceea ce inseamna ca pe mesele romanilor ajung in jur de 440 de milioane de mici.
Sursa: Agerpres