Reducerea la jumatate a timpului petrecut la farmacie, cresterea performantei in sistemul de sanatate, ceea ce va aduce la buget economii de cel putin 10%, sunt avantaje ale prescriptiei electronice, in opinia noului sef al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), dr. Doru Badescu. „Suntem o tara cu 41,7 milioane de retete pe an. Miza mea este ca banul asiguratului sa fie cheltuit cat mai eficient”, a declarat acesta.
Sistemul, care intra in functiune de luni 2 iulie, isi propune ca pana la sfarsitul acestui an cel putin 80% din retete sa fie in noul format, trecerea completa la sistemul electronic fiind prevazuta pentru 1 ianuarie 2013, cand prescrierea electronica si eliberarea medicamentelor compensate se vor face exclusiv in sistemul prescriptiei electronice.
Miza acestui sistem este uriasa, in conditiile in care valoarea medie a unei retete in 2011 a fost de 130,9 lei, la o medie de aproximativ doua retete anual pe cap de locuitor. Odata cu introducerea acestui sistem, CNAS va primi raportari electronice, usor de verificat, atat de la medici, cat si de la farmacisti, astfel incat va putea compara daca ceea ce prescriu medicii se regaseste in ceea ce farmaciile elibereaza la preturi compensate. Pana acum, ar fi fost necesara o armata de oameni pentru orice verificare, deoarece retetele medicilor sunt arhivate si stocate pe hartie.”In tarile in care acest sistem a fost introdus, economiile la buget s-au situat intre 10 si 20% din valoarea facturilor”, a spus dr. Doru Badescu.
Pentru pacient, noul sistem inseamna ca va primi tot o reteta, emisa electronic, insa boala nu va mai fi mentionata explicit, ci va fi inlocuita de un cod, pentru confidentialitate. De asemenea, pacientul va putea cumpara medicamentele fractionat de la mai multe farmacii, reteta electronica functionand in regimul a maximum sapte retete separate. Fractionarea se refera numai la medicamentele luate separat, nu si la cantitatea unui medicament.
Un alt avantaj va fi acela ca pacientul va sta mai putin la coada in farmaciile echipate cu cititorul de cod de bare, respectiv un minut si jumatate in medie, fata de 5-6 minute in actualul sistem.
In opinia presedintelui CNAS, rolul medicului este sa explice reteta si sa dea denumirea si pretul medicamentului, astfel incat pacientul sa aiba o gama mai larga de optiuni, inclusiv generice. Initiativa permite de asemenea pacientilor sa intre in posesia medicamentelor la orice farmacie – din judetul de resedinta, deocamdata.
Medicii vor fi stimulati sa treaca rapid la utilizarea retetei electronice, astfel ca aceia care reusesc sa utilizeze acest sistem in peste 70% din cazuri primesc 100 lei pe luna. Estimarile CNAS sunt ca in prima luna sa se ajunga la aproximativ 10% din retete prescrise si eliberate in noul sistem, urmand ca in 2-3 luni sa se ajunga la aproximativ de 40-50%. Din totalul de 11.000 medici de familie, peste 90% au certificate digitale, fapt care le va permite emiterea retetelor compensate in sistemul electronic.
Sursa: Mediafax