Medicii vor folosi din iunie reteta electronica, iar din august va fi distribuit cardul national de sanatate, a anuntat, marti, presedintele CNAS, Lucian Duta, precizand ca odata cu introducerea acestora vor fi adusi in sistem aproape 200 milioane de euro, bani care se pierdeau prin fraude.
„Prin introducerea prescrierii electronice si a cardului national de sanatate estimam sa aducem in sistem aproximativ 150-200 de milioane de euro, sume care se pierdeau prin fraude”, a spus presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), Lucian Duta, la Forumul National al Asociatiilor de Pacienti organizat de Colegiul Medicilor din Romania si Coalitia Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice din Romania.
Potrivit presedintelui CNAS, acest mecanism nu va afecta in niciun fel pacientii, ci, dimpotriva, va aduce avantaje.
„Va permite o mai buna urmarire a modului cum se cheltuiesc banii dumneavoastra. Vom folosi sistemul informatic pentru a elimina deficientele care se strecoara pe piata medicamentelor si care nu erau sub controlul nostru”, a adaugat Duta.
El a mai spus ca a propus Ministerului Sanatatii un proiect de Hotarare de Guvern prin care medicii, cand prescriu un medicament, sa isi asume respectiva prescriere.
Potrivit lui Lucian Duta, din cele patru miliarde de euro, reprezentand bugetul CNAS, trei miliarde de euro sunt alocati pentru spitale si compensarea medicamentelor.
„Adica pentru spitale dam 1,6 miliarde de euro, iar pentru compensarea medicamentelor, intre 1,2 si 1,4 miliarde de euro. Din restul de un miliard de euro ar trebui sa acoperim toate celelalte cheltuieli, medici de familie din ambulatoriu, laboratoare, dispozitive medicale si altele. Probabil ca intr-un an sau doi este nevoie de o decizie majora in sistem”, a mai spus Duta.
Presedintele CNAS a precizat ca in timp ce romanii platesc pentru sanatate 200 de euro, ungurii platesc 700-800 de euro, iar germanii intre 2.000 si 3.000 de euro.
„Realitatea este ca sistemul este subfinantat, dar este nevoie totodata de un mai bun control”, a adaugat Duta.
Presedintele CNAS a mai spus ca in prezent 100.000 de pacienti cu cancer sunt in tratament si inca 2.000 sunt pe listele de asteptare.
„Tin sa subliniez un lucru foarte important: daca nu exista colaborare si cooperare reala si realista din partea industriei farma, precum si a corpului medical, cei care sufera sunt pacientii. Am solicitat, de asemenea, companiilor farmaceutice sa ne transmita date legate de medicamentele care nu mai exista pe piata. Astfel, intr-o transparenta totala noi vom putea sa calculam un pret corect la medicamentele existente. Purtam, de asemenea, discutii despre acea taxa de care ati auzit cu toti, taxa de clawback. O dorim adaptata si flexibilizata la specificul Romaniei, la nevoile si realitatea pietei farma. Aceasta taxa de reglementare a pietei a fost introdusa pentru a fi siguri ca pacientii au acces deplin la medicatia real necesara si, evident, pentru a scadea, pe cat posibil, suma pe care trebuie s-o scoata bolnavii din buzunar”, a mai spus Duta.
Sursa: Mediafax