Vezi VIDEO
Medicii de familie maramureseni boicoteaza sistemul electronic de prescriere a medicamentelor, care a fost pus in functiune, cu titlu experimental, incepand de astazi, 1 iunie. Ei au explicat ca nu au emis inca retete electronice deoarece nu exista baza legala in acest sens, avand in vedere ca in Monitorul Oficial nu s-a publicat noul contract cadru si normele de aplicare ale acestuia. In ciuda optimismului reprezentantilor Casei Nationale a Asigurarilor de Sanatate, multi medici maramureseni sunt de parere ca se vor inregistra disfunctionalitati in sistem.
Reteta electronica ar urma sa fie eliberata, in paralel cu retele clasice, pe hartie, pana la finele anului. Aceasta va avea doua componente: cea de prescriptie si cea de eliberare. In varianta online, pentru a functiona, medicul trebuie sa se autentifice cu un certificat digital, iar pacientul, cu CNP-ul. Apoi, medicul poate face prescriptia, verifica daca pacientul este asigurat si care sunt drepturile pe care le are prin asigurare.
“Incepand de astazi, medicii prescriptori aflati in relatie contractuala cu CAS Maramures vor putea sa experimenteze modalitatea aceasta de prescriere a retetei electronice. Implementarea va fi totusi cu data de 1 iulie 2012 si va coexista in paralel cu reteta in format tipizat, pe hartie, pana la finele anului acesta. Incepand cu 1 ianuarie 2013 se va prescrie doar in format electronic”, a declarat purtatorul de cuvant al Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Maramures, Claudia Ganea.
Potrivit CNAS, avantajul prescriptiei electronice este acela ca vor fi asigurate siguranta tratamentului si reducerea riscului de complicatii, prin evitarea erorilor de prescriere si acuratetea informatiei. Alte avantaje vor consta in reducerea timpului de asteptare la farmacii si chiar eliminarea suspiciunilor de frauda. Medicii vor fi stimulati financiar ca sa prescrie retete electronice, iar cei care vor refuza risca sanctiuni. Chiar si asa, cei din Maramures au aratat ca nu au trecut la experimentarea noului sistem, pe motiv ca nu au inca o baza legala.
“Deocamdata e in faza experimentala, noi inca nu avem acces la aceasta modalitate de lucru. De altfel, legislatia inca nu ne permite folosirea retetei electronice. Exista de cateva saptamani pe site-ul Ministerului Sanatatii un proiect de modificare a contractului cadru si a normelor de aplicare a contractului cadru. Pana la publicarea in Monitorul Oficial a acestui contract nu avem baza legala”,a declarat presedintele Societatii de Medicina Familiei Maramures, Gheorghe Lascu.
Atat medicii, cat si oficialii CAS Maramures sunt de parere ca ar putea sa apara probleme si blocaje in sistem, fie din cauza conexiunii proaste de internet, fie a unei pene de curent. Sistemul pentru reteta electronica a fost testat pentru 10.000 de conectari pe secunda, ceea ce inseamna, teoretic, 1,5 milioane de retete pe zi, in conditiile in care, potrivit datelor din SIUI, in Romania se elibereaza, lunar, 3-3,5 milioane de retete. Intregul sistem electronic a costat aproximativ noua milioane de euro si a fost finantat din fonduri europene nerambursabile.
Sursa: Camelia Tocaci