În vremea în care ni se recomandă distanţarea socială, veselia poate să ne salveze de izolare şi însigurare. Preşedintele Academiei Române, istoricul Ioan Aurel Pop crede că e momentul să tragem o linie, să vedem unde am greşit, să ne apropiem mai tare unii de alţii şi să nu uităm să de ocrotirea planetei. Citiţi un interviu exclusiv Q Magazine.
„Eu, ca istoric, ştiu că românii şi planeta au trecut prin situaţii şi mai grele. Mă gândesc la acea pandemie de gripă spaniolă de după Primul Război Mondial care a omorât mai multe milioane de oameni decât războiul. Apoi, marile epidemii de ciumă, de holeră care au tulburat viaţa omenirii. Totuşi, oamenirea a mers mai departe. Dau exemple din trecut ca să-mi fac şi mie curaj şi să le transmit şi celor din jur.
Ar trebui să fim încrezători, realişti, să luptăm cu acest virus, să nu ne pierdem cumpătul şi să avem încredere în medici. Societatea modernă are un mare avantaj faţă de societăţile trecute: are oameni pregătiţi să ne ajute şi aceştia sunt medicii. Ei trebuie sprijiniţi, nediscreditaţi.
Sute de mii de oameni au fost salvaţi de-a lungul vremii de vaccinuri. Generaţii întregi de medici s-au sacrificat să producă aceste vaccinuri. Trebuie să avem încredere în forţa acestor vaccinuri, dincolo de speculaţii, de interesul unor firme de a-şi le vinde.
Cele mai multe boli din această lume, începând cu bolile copilăriei, au fost controlate şi unele eradicate datorită muncii de cercetare depuse de medici. Prin urmare, astăzi se cuvine să le aducem un elogiu.
Sunt un avocat al naţiunilor. Această solidaritate umană bazată pe aspecte etnice, pe limbă, pe cultură, pe felul de a ne purta şi vorbi unii cu alţii iese în prim-plan. Omul este o fiinţă socială şi are nevoie de solidaritate. Nu poate trăi separat, individualizat. Faptul că oamenii se întorc la matca lor, la vatra lor, la cei dragi arată posibilitatea ca această solidaritate să învingă şi boala şi alte greutăţi.
Oamenii trebuie înţeleşi. Când apare o primejdie de o asemenea factură, oamenii se gândesc şi la familia asta mare care este naţiunea, cântă imnul ţării, anumite melodii patriotice.
Naţiunile, uneori, nu se deosebesc foarte mult unele de altele. S-a spus despre români că sunt indisciplinaţi, că fac cozi în magazine când nu trebuie. Vă rog să vă uitaţi la naţiunile pe care le considerăm civilizate şi veţi vedea acelaşi gen de comportament.
În mijlocul alor tăi te poţi simţi confortabil şi poţi învinge şi boala. Multe din aspectele bolilor sunt de natură psihică, care depinde de felul nostru de a crede şi de a avea convingerea că putem lupta cu boala.
Din ţară, m-au impresionat studenţii mei de la Cluj, Iaşi, Bucureşti, care s-au oferit să ducă cele necesare traiului acolo unde necazul a pătruns, unde oamenii sunt izolaţi. M-a impresionat faţa bătrânilor care primesc alimente, care îi văd pe aceşti salvatori ai lor.
Din străinătate, m-au impresionat oamenii ieşiţi la balcon în Italia şi lozinca aceea că totul va fi bine şi vom învinge boala. Eu am trăit acolo. Italienii sunt ca noi şi noi ca ei. Se emoţionează repede, sunt sentimentali. O stare sufletească de acest gen ne trebuie, chiar dacă noi, popoarele latine, nu ştim întotdeauna să fim disciplinate ca cele nordice.
Sentimentul acesta că trebuie să fim veseli şi că trebuie să nu ne lăsăm e tonic şi ne poate da încredere.
E o vreme în care fiecare putem trage o linie şi putem vedea ce am făcut până acum, cât de uşoară ne-a fost viaţa, cât de mult am criticat atunci când nu trebuia să criticăm şi poate să ne facă această încercare prin care trecem ceva mai realişti, mai adaptaţi vieţii, mai dăruiţi unul faţă de celălalt, mai grijulii faţă de planeta asta care este destul de fragilă. Cred că mulţi oameni îşi vor da seama cât de preţioasă este omenia.” , susţine Ioan-Aurel Pop pentru Q Magazine.